Annons

”Jag lägger minst tre timmar om dagen på veden”

Skara ​När värmepumpen hos Anna Ernius och Nino Ferraz i Axvall gick sönder förändrades vardagen. Nu har paret tröttnat på att all fritid och energi går åt till en enda sak.

​Det är svalt hos Anna Ernius och Nino Ferraz. De är vana. År 2003 gick värmepumpen i det lantligt belägna huset sönder. Fastighetens två hushåll ville att den skulle lagas men ägarna valde att installera en ackumulatortank och ville att hyresgästerna skulle övergå till att enbart elda med ved.
Enligt hyreskontraktet är den 35 år gamla pannan inte dimensionerad för daglig eldning, utan ska endast användas som ett stöd.

Utan pump måste Anna och Nino elda flera gånger i veckan sommartid och upp till sex gånger dagligen under vintern för att det ska finnas varmvatten.
– Det känns primitivt att betala full hyra när vi inte ens har varmvatten utan att elda. När barnen var små var det jättejobbigt, säger Anna.
– Det värsta är tiden! Jag lägger minst tre timmar per dag på att hantera veden, tillägger Nino.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Med hjälp av Hyresgästföreningen driver Nino och Anna sitt fall till hyresnämnden i Jönköping.
– Vi hoppas på få någon sorts kompensation för de här åren och att fastighetsägarna tvingas installera ett modernt system så att vi inte måste elda för kråkorna, säger Anna.

Fastighetsägarna har valt att inte kommentera ärendet innan hyresnämnden hunnit ta ställning. Och det kan dröja. Troligtvis tas paret Ernius/Ferraz fall upp först nästa år.
Anders Gustafsson, handläggare hos Hyresgästföreningen, tror att deras chans att få rätt är stor:
– Jag menar att den borttagna värmepumpen försämrar bruksvärdet och boendekvalitén.

Annons
Fakta: Strömstadsbyggen vill chockhöja hyrorna

VillkorsändringBåde värd och hyresgäst kan begära ändringar i hyreskontraktet. Först måste dock det gamla kontraktet sägas upp och de nya villkoren förhandlas. Kommer parterna inte överens finns möjlighet att ansöka om ändring av hyresvillkor hos någon av landets hyresnämnder.

Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Staten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna” Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.