Annons

”Jag tycker inte det räknas som enskilda avtal”

Örebro ​Jan Larsson, vd för Hällefors bostads AB, tycker inte att de bryter mot hyreslagen när de tar ut en högre hyra för lägenheter där det bor asylsökande. - Vi har blockhyresavtal, då gäller andra lagar än den vanliga hyreslagen, säger han.

Ljusnarsberg, Lindesberg, Hällefors och Säffle. Alla är exempel på kommuner där Migrationsverket betalar högre hyra än den som är framförhandlad mellan bolaget och Hyresgästföreningen. Hyrorna är godkända av Migrationsverket lokalt, men fördöms av samma myndighet från centralt håll.

Annica Jonsson som har ett övergripande ansvar för bostäder inom Migrationsverket säger att avtalen bryter mot hyreslagen. Den lag som säger att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Något som Jan Larsson på Hällefors bostads AB, Boab, inte håller med om. Eftersom han säger att de har skrivit ett blockhyresavtal med Migrationsverket. Då gäller andra regler.
Och det stämmer, till viss del. Vid blockhyresavtal hyrs en hel fastighet eller våning ut till en och samma hyresgäst – ofta myndigheter eller kommuner. Då förhandlas speciella villkor fram, ofta tar man till exempel även bort den normala fastighetsskötseln.
 
Men enligt Pentti Pitkänen som är Migrationsverkets samordnare för asylboenden i Bergslagen, har de inte tecknat några blockavtal med vare sig Hällefors bostads AB, Lindesbergs bostäder och Ljusnarsbergs fastighets AB.
– De hanterar hyran som en klumpsumma för att göra det enklare. Men vi har avtal för varje enskild lägenhet för att kunna säga upp den om förhållandena ändras. Om det kommer färre asylsökande till exempel, sådant ändras fort.
 
När Hem & Hyra ringer upp Jan Larsson igen, för att fråga vidare om vilket slags avtal de egentligen har, låter det lite annorlunda.
– Jag betraktar det som ett blockhyresavtal eftersom vi inte har avtal med varje enskild asylsökande utan med Migrationsverket. Då tycker jag inte att man kan räkna det som enskilda avtal, säger han.
 
Hur mycket pengar det rör sig om som Migrationsverket betalat ut i överhyra i norra Örebro län, vet inte bostadssamordnaren Pentti Pitkänen. Men i ett liknande fall i Skellefteå för tre år sedan, fick det allmännyttiga bostadsbolaget Skebo sänka hyran med 131 000 kronor per år.
Vd:n för Skebo, Jerker Eriksson, säger till Hem & Hyra:
– Vi hade gjort fel, enligt hyreslagen har man inte rätt att ta ut olika hyror för likvärdiga lägenheter. Nu har vi inga sådana avtal längre.
 
Migrationsverket nöjde sig i det fallet med att omförhandla avtalet. Men först var det tal om att även kräva tillbaka pengar retroaktivt. Det hade rört sig om miljonbelopp.
Vad skulle det innebära för er om Migrationsverket vill omförhandla avtalet och kräva pengar tillbaka?
– Det skulle vara ett klart avbräck. Vi har räknat med de pengarna och då får vi överväga om vi ska fortsätta att hyra ut till Migrationsverket. Men till att börja med får de väl först och främst bli överens med varandra inom Migrationsverket, säger Jan Larsson på Boab.
 
Trots att det uppdagats tidigare, som i fallet i Skellefteå, att bostadsbolag lagt på en överhyra har Migrationsverket aldrig gjort någon riksomfattande genomgång av hur vanligt det är. Men efter Hem & Hyras granskning ska Migrationsverket genomföra en översyn som ska vara klar redan i nästa vecka, skriver tidningen Metro.

Annons
Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.