Jobbet flyttade hem till Annsofi
Det är fredag och hemma hos Annsofi Heimdahl i Motala är verksamheten i full gång. Kylskåpet som enbart används till bakverk innehåller tårtor som i mina ögon ser färdiga ut, men som ska fixas till så att de blir riktigt fina.
– Det är finliret i slutet av veckan som är allra roligast, säger Annsofi, som ser det som en belöning efter att tidigare i veckan ha ägnat sig åt att baka bottnar och göra mousser att fylla tårtorna med.
Det var när barnen var små hon började. Födelsedagstårtorna som fanns att köpa var inte tillräckligt roliga, så hon bestämde sig för att själv försöka skapa något. Det dröjde inte länge förrän hon hade fått blodad tand och gjorde tårtor och cupcakes till familj och släkt. Efter ett tag började hon drömma om ett eget företag. Steget dit kändes dock långt.
Vad fick dig till slut att våga?
– Jag fick diagnosen malignt melanom vinter 2014 och trodde att jag skulle dö. Jag var nästan ännu mer rädd för narkosen än för själva cancern, säger Annsofi.
Efter operationen skulle det dröja sju veckor innan hon fick svar på om sjukdomen hade spridit sig eller om läkarna hade lyckats få bort alla sjuka celler. För Annsofi var det sju veckor fulla av tankar.
– Vad går livet ut på? Vad vill jag med mitt liv? Jag bestämde mig för att ta tag i livet om det visade sig att beskedet var positivt.
Det var i april 2015 som hon fick veta att operationen hade lyckats. Två dagar senare sade hon upp sig från jobbet på Biltema för att med liv och lust gå in för tårtskapandet. Numera gör hon tårtor, cupcakes, macarons och cakepops till så väl födelsedagar som bröllop och dop.
Du bor och jobbar i en hyresrätt. Hur fungerar det?
– Nackdelen är ju att jag aldrig är ledig. När jag jobbar hemifrån kan jag hålla på med tårtorna hela tiden – även när jag borde ha fritid.
Henne förhoppning är att kunna fortsätta med lägenheten som bas tills barnen klarar sig själva.
– Båda mina två yngsta har diagnoser, högfungerande autism och ADHD, och klarar därmed inte av att vara på fritids efter skolan. Med tanke på det är det perfekt att jag kan finnas här hemma.
Finns det någon risk att du stör grannarna?
– Nej. Enda gången den här verksamheten hörs är när jag gör smet till bakverken, men jag kör aldrig bakmaskinerna tidiga morgnar eller sena kvällar.
När jag intervjuar Annsofi har hon nyligen haft ett oanmält besök från miljö- och hälsoskyddskontoret. Lättnaden var stor när inspektörerna inte hade något att anmärka på.
– Jag blev så nervös när de ringde på dörren. Jag hade flera tårtor att dekorera den dagen och massor av grejer framme. Men de tyckte att det såg bra ut.
Och ändå har du en hund!
– Hon får aldrig någonsin vara i köket, säger Annsofi om golden retrievern Nova som lydigt vilar på sin bädd i vardagsrummet.
Bäst som vi pratar kommer maken Mattias hem med fyra äggfack i famnen. Annsofi håller hela tiden koll på vilka affärer som har bra priser på ägg, smör och grädde. Efter en ny vända till bilen kommer han tillbaka med fjorton kilo smör.
– Det här är guld värt, säger Annsofi när hon stoppar in paketen i kylskåpet.
Hur är det att bo ihop med den här verksamheten?
– Det går jättebra, säger Mattias. Det är ju jag som har pushat henne till att starta eget.
När är det som roligast?
Annsofis svar kommer utan betänketid.
– När jag får lite friare händer att göra riktigt fina bröllopstårtor.
Ålder: 40 år.
Bor: I Motala.
Familj: Make och tre barn.
Yrke: Tårtkreatör.
Drömmer om: Att få gå på kurs hos ”Cake Boss” i New Jersey och att öppna egen tårtaffär.
- Vad gäller för att driva livsmedelsföretag hemma i det egna köket? Enligt Livsmedelsverket är det möjligt om det går att ordna det hela på ett hygieniskt bra sätt.
- Börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. Det är där du ska registrera din verksamhet om de anser att du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag. Syftet med reglerna är att alla livsmedel som produceras ska vara säkra att äta.
- Förutom att ha hygieniska lokaler måste livsmedelsföretagaren ha tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien, ha rutiner som förebygger risker i verksamheten, samt göra egna kontroller.
Källa: Livsmedelsverket