Annons

Johans hem i Glasriket lockar turister

Kalmar Det händer att folk försöker kika in genom fönstren hos Johan Trollnäs som bor i ett glashus i Kosta, designat av Bruno Mathsson.
Foto: Mats Samuelsson
, ,

Redan på håll syns den hundra meter långa huslängan med fem lägenheter, bara ett stenkast från Kosta glasbruk. Gula och röda tegelskorstenar, glasmosaik på fasaden och stora fönster skiljer ut husen från villorna i grannskapet.

– Det är ett fantastiskt hus med ett fantastiskt ljus. Men huset är inget för den som vill gå i bara mässingen hemma, säger Johan Trollnäs som flyttade in för drygt ett år sedan och arbetar som destinationschef i Kosta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huset är ritat av den världsberömde arkitekten och möbelformgivaren Bruno Mathsson och byggdes som personalbostäder för tjänstemän på glasbruket. Blandningen av glasmosaik, trä och tegel väckte på sin tid stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt.

År 1955 låg hyran på 125 kronor i månaden, vilket var betydligt mer än brukets andra arbetarbostäder med månadshyror på 40 till 60 kronor. I dag är hyran 7 200 kronor.

Fram till 1987 ägde bruket huset. Därefter följde 20 år med eftersatt underhåll, exekutiv auktion och ansökan om rivning. Men 2007 var finansieringen för en renovering ordnad och året efter var huset återställt så nära ursprungsskick som möjligt.

Annons
Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Ingmar Gustavsson har varit glasblåsare och har bott hela sitt liv i Kosta och följt glashusets uppgång, fall och återuppståndelse. Numera är han pensionär och entusiastisk guide i den lägenhet som är bäst bevarad och öppen för guidade visningar.

– Lägenheterna är så fantastiskt välplanerade. Man kan säga att Bruno Mathsson tänkte som en kvinna när han lade in golvvärme i alla rum, treglasfönster och massor med stickkontakter och förvaringsutrymmen, säger Ingmar Gustavsson.

Lägenheterna är L-formade kring en innergård med kök och vardagsrum mot vägen och två sovrum med badrum emellan mot innergården.

Läs ocksåHusritaren skapar vykort från verklighetenKonstnär Sara "Husritare" Andén

Allt andas 50-tal. Från glasmosaiken på golven och badrumsväggarna och de tidstypiska ljusmönstrade tapeterna till den fasta köksinredningen med bakbord och plats för strykbräda till vikväggen i plast.

Rymden och ljuset kommer från att innertaket är öppet upp till nocken och 40 procent av väggytan i huset är glas.

Annons

Men bostäderna på 108 kvadratmeter är inte riktigt anpassade för dagens barnfamilj.

– Planlösningen är perfekt för ett par utan barn eller en ensam person men tyvärr är det för trångt på sikt med två barn som vi har, säger Johan Trollnäs som varit mån om att inreda med känsla för tiden men en Pernilla-stol och en Mathsson-bokhylla fanns redan i bohaget.

Det är svårt att tro att det för tio år sedan fanns långt gångna planer att riva det vanvårdade huset. Nio miljoner kronor och ett samspel mellan antikvarier och hantverkare gjorde det möjligt att återställa och bevara det unika 50-talshantverket.

Fakta: Bruno Mathsson

Bruno Mathsson (1907-1988) är Sveriges internationellt mest välkände möbelformgivare. Han var även verksam som arkitekt. För en bredare publik blev han känd genom H55 – Helsingborgsutställningen 1955. Eva, Jetson, Pernilla och Gräshoppan är några av hans omtyckte stolar.

1954 ritade Bruno Mathsson en utställningshall i glas i Kosta. Året efter uppfördes huslängan på Holsteins väg i Kosta. Glashuset byggnadsminnesförklarades 2007 och ägs av det kommunala bostadsbolaget Lessebohus.

Läs också Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut” Så blev pisstunneln en selfiedröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.