Annons

Trädgårdsexperten John Tizzard: ”Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre”

Vänersborg John Tizzard är engelsmannen som flyttade till en röd stuga med vita knutar på den svenska landsbygden. Där designar han utemiljöer och spår en färgfylld framtid för våra trädgårdar.

Ur det frodiga fundamentet där växter av varierande höjd blandas med pimpsten, uteplatser och gräsmattor, reser sig Vänersborgs första riktiga höghus – Elisabeths Port. Huset stod färdigt i år och har femton våningar. Ägare är kommunala Vänersborgsbostäder. Utemiljöns kreatör är fotbollsfantasten från England, John Tizzard, som med över 40 års erfarenhet och ett cv med 150 projekt från Sverige, England och Frankrike fortfarande har svårt att hålla händerna från myllan.

– Jag kan inte låta bli, det växer väldigt mycket här som inte hör hemma, sälg exempelvis.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Du jobbar som trädgårdsarkitekt, vad innebär det?
– Jag jobbar med landskap. Allt från växter och träd till gatsten, men jag brinner för växterna.

Annons
Elisabeths Port stod klart sommaren 2023 och blev därmed Vänersborgs första höghus. Längst ner mot huset har arkitekterna arbetat med mer naturnära färger för att få huset att smälta ihop med miljön.

Varför är ditt arbete viktigt?
– Jag gillar att skapa och utforma trygga miljöer där människor kan samlas. Det har blivit mer populärt med utemiljöer i Sverige under mina 30 år i branschen. Tidigare räckte det med en gräsmatta vid hyreshus, nu har intresset för växter ökat, människor vill ha färg, kanske en lekplats eller sandlådor, men också gemensamma trygga samlingspunkter.

Större ansvar i England

Ser du någon annan trend?
– Nu handlar det mycket om miljön, till exempel så har vi lagt pimpsten vid uteplatsen där sittbänkarna är. Vid ett tillfälle så stod jag vid en yta där vi hade lagt pimpsten och det ösregnade, då kunde jag se hur allt vatten bara sögs upp av stenen. Det är väldigt effektivt för hantering av dagvatten, inte minst nu med mycket översvämningar.

Du kommer ursprungligen från England, hur skiljer sig synen på utemiljöer mellan länderna?
– I Sverige så lämnar man ofta projektet när man är klar som trädgårdsarkitekt. I England så hade man större ansvar, men också mer kontroll. Jag kan sakna det, det kliar fingrarna när jag ser ogräset växa i rabatterna här.

Annons

Vad är viktigast när man anlägger en trädgård?
– Tar man hand om trädgården det första året så har man sparat mycket pengar och arbete. Det gäller att rensa, vattna och gödsla på ett bra vis.

Läs också Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.