HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Jönköpings kommun ska gå i borgen för hyresgäster

Jönköping Nu är det beslutat att Jönköpings kommun kommer gå in som borgensman åt personer som inte får förstahandskontrakt, trots att de har inkomst. – Behovet av åtgärden har ökat på grund av bostadsbristen och en växande grupp som i dag hamnar mellan stolarna, säger Carin Berggren (m) kommunalråd.

I konkurrensen om bostäder, växer svårigheterna att få ett förstahandskontrakt. Trots arbete och inkomst, har en del svårt att få ett förstahandskontrakt. Det här har inneburit att nya grupper söker sig till socialförvaltningen som tidigare har kunnat få en bostad, uppger Carin Berggren.

– Frågan aktualiserades då vi hade ett möte med lokala byggherrar där vi ställde frågan om hur vi kan hjälpa den här gruppen att få bostäder.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Förra veckan röstade därför kommunfullmäktige igenom en ny åtgärd. Det är en kommunal hyresgaranti där kommunen går i borgen för personer som har råd att betala hyra, men av andra anledning inte lyckas få ett förstahandskontrakt. Det kan gälla personer som har en betalningsanmärkning, ungdomar som saknar fast anställning eller andra grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, exempelvis nyanlända.

Annons

– Det är viktigt att poängtera att bostadsgarantin ska vara ett komplement till vårt redan befintliga bostadssociala arbetet, där kommunen står för förstahandskontraktet och hyr ut i andra hand.

Socialnämnden kommer att handlägga ärendet och administrera hyresgarantin. De ska även årligen följa upp effekter och konsekvenser av systemet. Jönköpings kommun får statsbidrag motsvarande 5 000 kronor för varje beviljat hyreskontrakt med garanti. Bidrag till hyresgarantin infördes 2007. Under 2016 var det 18 kommuner i landet som tillämpade hyresgaranti.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.