Juridiska enheten sparade 2,4 miljoner åt medlemmarna

Dalarna Hallå där Alexander Kuzmicki, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och Mitt. Din enhet sparade över 2,4 miljoner åt medlemmarna förra året, hur då?

 – Det handlar om tvister där exempelvis hyresvärden har krävt ersättning av våra medlemmar utan framgång eller där vi har fått igenom att en medlem till exempel ska få hyresreduktion eller en ny spis.

Vilken typ av ärenden är vanligast?

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

– De vanligaste ärendena handlar om att lägenheten inte fungerar som den ska eller är i dåligt skick och att hyresvärden åtgärdar det. Där har vi en lista vi går efter för att räkna ut vad till exempel en ny spis är värd. En mindre del är skadeståndsärenden där hyresvärden kräver hyresgästen på pengar eller tvärt om.

Hur mycket pengar kan det handla om i skadeståndsärenden?

– Normalt rör det sig om 10 000–20 000 kronor, men ibland är det mycket mer. Nu har vi ett pågående ärende som ska tas upp i tingsrätten där en hyresvärd har krävt en av våra medlemmar på 180 000 kronor vid avflytt.

Läs ocksåSkulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen fickaBildkollage av händer som håller pengar, en skylt där det står Skatteverket, en siluett och ett loppisbord.

Hur många medlemmar har ni hjälpt juridiskt under 2015?

– Totalt har vi i region Aros-Gävle och Mitt haft över 10 000 fall. De flesta har kontaktat nationella rådgivningen över telefon eller e-post. I enskilda ärenden har vi företrätt medlemmar juridiskt i omkring 2 000 tvister. 118 av dem har tagits upp i hyresnämnden eller tingsrätten.

Läs också Hyresgästbasens ilska: ”Tondövt att höja rotavdraget när hyresgäster går på knäna” Få klagomål nådde kommunen – då fick Hyresgästföreningen tänka om Räddades av barnkonventionen i hyresnämnden - nu tvingas mannen flytta: ”Inte förvånad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.