HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Juridiska enheten sparade 2,4 miljoner åt medlemmarna

Dalarna Hallå där Alexander Kuzmicki, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och Mitt. Din enhet sparade över 2,4 miljoner åt medlemmarna förra året, hur då?

 – Det handlar om tvister där exempelvis hyresvärden har krävt ersättning av våra medlemmar utan framgång eller där vi har fått igenom att en medlem till exempel ska få hyresreduktion eller en ny spis.

Vilken typ av ärenden är vanligast?

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– De vanligaste ärendena handlar om att lägenheten inte fungerar som den ska eller är i dåligt skick och att hyresvärden åtgärdar det. Där har vi en lista vi går efter för att räkna ut vad till exempel en ny spis är värd. En mindre del är skadeståndsärenden där hyresvärden kräver hyresgästen på pengar eller tvärt om.

Hur mycket pengar kan det handla om i skadeståndsärenden?

– Normalt rör det sig om 10 000–20 000 kronor, men ibland är det mycket mer. Nu har vi ett pågående ärende som ska tas upp i tingsrätten där en hyresvärd har krävt en av våra medlemmar på 180 000 kronor vid avflytt.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hur många medlemmar har ni hjälpt juridiskt under 2015?

– Totalt har vi i region Aros-Gävle och Mitt haft över 10 000 fall. De flesta har kontaktat nationella rådgivningen över telefon eller e-post. I enskilda ärenden har vi företrätt medlemmar juridiskt i omkring 2 000 tvister. 118 av dem har tagits upp i hyresnämnden eller tingsrätten.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.