Annons

Justitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch”

Stockholm Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar på Hem & Hyras avslöjande att Restates vd varit inblandad i en fuskombildning från hyresrätter till bostadsrätter. "Det här är sånt som gangstrar håller på med. Luckorna i lagen måste täppas till," säger han.
Justitieminister Morgan Johansson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Ida Karlsson
"Det här verkar vara en bransch där etiken inte är särskilt hedrad," säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Hem & Hyra har nyligen avslöjat ett upplägg där ombildningskonsulten Restates vd har använt sina bekanta för att genomföra en fuskombildning. I en intervju med Hem & Hyra reagerar justitieminister Morgan Johansson (S) kraftfullt på fusket.

Nu vill han tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och täppa till luckorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hela ombildningsbranschen verkar vara en skumraskbransch. Mycket pengar står på spel för de här konsulterna och därför använder de sådana här metoder. Vad jag förstår har de också använt sig av rent kriminella upplägg. Sånt som gangstrar brukar hålla på med – att spökskriva människor på adresser för att tvinga igenom en affär. Det är helt oacceptabelt.

Hyresgästen Anita, 77, som vi skrivit om fick ett förslag av ombildningskonsulten att hennes dotter kunde gå i borgen för henne så att hon skulle kunna köpa. Vad tänker du om det?

– Det visar vilken etik och moral de här konsulterna arbetar efter. Det vill säga i praktiken ingen. Det verkar vara beredda att gå väldigt långt för att driva igenom sina affärer. Då riskerar man förstås att lura folk. De som de lurar har ofta inte särskilt höga inkomster. Det handlar också om att de här företagen profiterar på folk som ofta inte har möjlighet att låna och de riskerar också att sätta sig och sina närstående i svår skuldsättning.

Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

Lån till hög ränta

Konsulterna marknadsför lånebolag som Bluestep och Nordax som lånar ut till hög ränta. Folk som inte får lån hos storbanker föreslås låna där istället, med risk för hög skuldsättning.

– Det är djupt oetiskt. Inga seriösa aktörer agerar på det sättet.

I slutet av ombildningsprocessen kontaktas hyresgäster i vissa fall av ett företag som erbjuder sig att ta över bostadsrätten åt hyresgäster som inte får lån. Företaget erbjuder en del av vinsten efter försäljningen. Jurister menar att det kan vara handel med hyresrätter.

Läs ocksåOmbildning till varje pris – Anita, 77, pressas att köpa i jakten på miljonvinsterAnita vid fönstret

– Jag kan inte detaljerna. Det är möjligt att lagstiftningen som gäller handel med hyresrätter är tillämplig här.

Vi har sett ett rent brottsligt upplägg där ombildningskonsulten Restates vd kuppat igenom en ombildning med hjälp av sina bekanta, genom att personer skrivit sig på fastigheten några dagar och röstat igenom en ombildning vid köpstämman. Det här är en fuskombildning. När den är klubbad går den inte att backa. Vad tycker du om det?

– Det här är ett rent kriminellt upplägg. Vi återinförde folkbokföringsbrottet under förra mandatperioden för att komma åt sånt här. Vi ville skapa ordning och reda. När vd:ns bekanta från Halmstad har spökskrivit sig på en fastighet i Stockholm då är det de facto ett brott. Man ska vara skriven där man bor och ingen annanstans. Nu är det upp till de rättsvårdande myndigheterna att gå vidare med det här. Jag kan bara konstatera att skriver man sig på en plats där man inte bor då begår man ett folkbokföringsbrott.

Hur ser du på att ombildningen inte går att backa när den är klubbad även om den skett på ett bedrägligt sätt?

– Jag tycker att er granskning är väldigt bra på det sättet. Nu kommer det fram hur de här konsulterna kan bete sig. Vilka upplägg som finns. Det är viktigt att se det här så att man kan bli varnad. Om man misstänker fusk och fiffel på det här sättet ska man polisanmäla det. Sen tycker jag också att Lantmäteriet måste vara vaksamma på såna här kriminella upplägg.

Annons

”Jag vill se över regelverket så att vi kan förebygga att det här inte fortsätter att hända”

– Jag vill se över regelverket så att vi kan förebygga att det här inte fortsätter att hända. För att delta i en omröstning vid en ombildning borde det inte räcka att bara vara folkbokförd, utan att du måste verkligen bo i själva lägenheten. Det kravet finns inte idag. Sedan är frågan vad kan man göra retroaktivt om det i efterhand kommer fram att de här besluten har tillkommit på ett oegentligt sätt. Ska man då möjliggöra att kunna riva upp besluten och ogiltigförklara dem? Det är inte möjligt att göra idag, men jag skulle gärna vilja se en översyn av regelverket för att kunna göra det. Det bör en utredare titta på.

Luckor i lagen

Borde det tillsättas en utredning?

– Ja, jag tycker det. Det skulle vara en bra reform för nästa mandatperiod. När vi nu ser hur sådana här upplägg kan gå till och det är uppenbart att det är systematiskt, för det är ju inte det enda tillfället vi sett det här. Ni har andra exempel på där man skenskrivit sig för att försöka få igenom en ombildning. Det handlar om luckor i lagen som vi måste täppa till. Jag har hand om en del av lagstiftningen. Myndigheten i fråga, Lantmäteriet, ligger på Johan Danielsson som är bostadsminister.

Hur ser du på att Lantmäteriet inte kontrollerar uppgifter som lämnas in vid en ombildning?

– Det är naturligtvis en brist. Det tycker jag att man måste titta på. Antingen om det är Lantmäteriet som direkt ska kontrollera om en person verkligen bor på adressen eller inte, eller om det är Skatteverket som ska göra det. Vid varje ombildningsbeslut ska man kontrollera att det verkligen gått rätt till. Sedan är frågan, är det Lantmäteriet eller Skatteverket som ska göra det? Nu kanske många får upp ögonen för att sådana här upplägg finns och blir mer vaksamma.

Morgan Johansson
”Om man misstänker att det förekommer fusk vid en ombildning då ska man polisanmäla det,” säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Vad tänker du om att konsulter kan komma undan med rent brottsliga upplägg?

– Nu är den här historien inte slut. Det kan bli rättsliga efterspel. Om inte annat så för de som ska ha skrivit sig på adresser som de inte får lov att skriva sig på. Staten har trots allt ganska kraftfulla verktyg till slut. Om man som näringsidkare grovt åsidosätter sina skyldigheter i näringsverksamheten kan man till slut beläggas med näringsförbud. Det finns också som en sanktion för den som är uppenbart kriminell och oetisk i sitt agerande.

Ombildningsfusket i Rågsved har polisanmälts av en politiker i Stockholm. Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är bra. Jag vill inte föregripa några rättsliga utredningar naturligtvis, det måste vara polis och åklagare som har hand om enskilda ärenden. Men ju mer information om sådana här kriminella upplägg som myndigheterna tar till sig, desto bättre är det. Det är bra att rättsväsendet granskar de här uppläggen.

Ombildning bakom ryggen

Hem & Hyra har också skrivit om att man rundar bostadsrättslagstiftningen vid ombildningar. Fastighetsägaren rundar då lagstiftningen och låter inte hyresgästerna rösta om ombildningen. Vad kan göras för att komma åt det?

– Om vi nu tar ett bredare grepp om det här för att täppa till de olika luckor som kan finnas är det här också en fråga man skulle kunna titta på.

Bjursätragatan
Hem & Hyra har avslöjat hur ombildningsjätten Restates vd använt sina bekanta i ett bedrägligt upplägg vid en ombildning i Rågsved.

På vilket sätt kommer ni gå vidare?

– Jag tänker tala med bostadsminister Johan Danielsson (S) och be mina tjänstemän att se över vilka möjligheter det finns att täppa till de här luckorna. Sedan är det här en fråga som med stor sannolikhet kommer att behöva landa i en särskild utredning. Jag tror det skulle bli en nödvändig och bra reform för nästa mandatperiod att verkligen gå till botten med fusket som finns i den här branschen. För det är alldeles uppenbart att det är omfattande och i stora stycken rent av skamlöst.

Annons

Oegentligheterna ökar

Ekobrottsmyndigheten säger till Hem & Hyra att de bara ser toppen av ett isberg när det gäller ombildningsfusk. Att oegentligheterna ökar när det gäller oseriösa aktörer. Vad ska ni göra åt det här?

– Jag har öppnat upp för att vi ska skärpa lagstiftningen. Jag har ingen anledning att göra en annan bedömning än Ekobrottsmyndigheten. Ekobrottsmyndighetens förslag om bostadsrättsregister har vi uppmärksammat och vi har tillsatt en utredning när det gäller det.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är det lagförslag som ni kommit med för att öka tryggheten vid bostadsrättsköp inte tillräckligt för att stävja brottsligheten och oegentligheter.

– Det handlade om att täppa till för de upplägg vi sett när det gäller ”Kinesiska muren” i Malmö. Där kunde rent kriminella ta över en bostadsrättsförening för att sedan mjölka pengar ur den och låta husen förfalla. Den lagstiftningen var till för att lösa den situationen. När vi ser fler luckor, då får vi vara beredda att lösa de situationerna också.

Ingen tillsyn

Det finns ingen tillsyn när det gäller ombildningskonsulter. Varför krävs det ingen legitimation för dem – de har ju hand om miljonaffärer?

– Det är också en fråga man kan titta på.

Vilken myndighet bör ha ansvar för kontroll?

– När det gäller folkbokföring är det Skatteverket. När det gäller ombildningen och de beslut som sker där är det Lantmäteriet. Och då får man se över vilken information som ska kunna gå mellan de två myndigheterna. Lantmäteriet bör vara mer vaksamma när de får in de här ärendena och begära mer information när de misstänker att saker och ting inte gått rätt till.

Ni har suttit vid makten länge, varför har ni inte arbetat för att ändra det här tidigare?

– Sedan jag tillträdde har vi arbetat med att skärpa lagstiftningen på olika sätt. Men ibland är det först när man får se hur det verkligen kan gå till som man får anledning att agera. Det gör vi nu också. Sedan har du en högermajoritet som gärna vill se fler ombildningar. För den här frågan tror jag vi kan få en riksdagsmajoritet för att åtgärda problemen.

De drabbade beskriver att de inte har en myndighet att vända sig till när det går fel. Vad vill du säga till dem?

– Misstänker man att ombildningskonsulterna fifflar på det här sättet då ska man polisanmäla det. Sedan kan Lantmäteriet begära in mer information. Men om Lantmäteriet inte får informationen innan ombildningen, då är det idag svårt att göra någonting åt det. Det är därför vi  öppnar för att göra lagändringar så att man kan göra någonting åt det retroaktivt.

Läs också Ekobrottsmyndigheten om ombildningsfusket: "Vi ser bara toppen av ett isberg" Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.