HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ekobrottsmyndigheten om ombildningsfusket: ”Vi ser bara toppen av ett isberg”

Stockholm Hem & Hyra har avslöjat fusk och påtryckningar vid ombildningar i Stockholm. Och den ekonomiska brottsligheten kopplad till bostadsrättsföreningar ökar. Det menar Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.
Miia Vuolama Ekobrottsmyndigheten
"Det finns flera oseriösa aktörer som är ombildare. Oegentligheterna ökar, säger Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Miia Vuolama på Ekobrottsmyndigheten ser en allt större ekonomisk brottslighet kopplad till bostadsrättsföreningar.

– Vi ser bara toppen av ett isberg. Oegentligheterna ökar. Det finns flera oseriösa aktörer som är ombildare.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Hem & Hyra har nyligen kunnat avslöja att ombildningsjätten Restates vd kuppat igenom en ombildning med hjälp av sina bekanta som skrivit sig på en fastighet i Rågsved några dagar.

Ingen kontroll

Lantmäteriet uppger för Hem & Hyra att de inte kontrollerar om de som röstat ja till en ombildning varit stadigvarande folkbokförda i fastigheten. De som skickar in köpstämmoprotokollen intygar att uppgifterna är korrekta. Om det upptäcks att bulvaner röstat igenom en ombildning säger sig myndigheten inte kunna agera.

Vi frågar Miia Vuolama hur hon ser på upplägget som vi upptäckt, att några personer skrivit sig endast några dagar över köpstämman, och röstat ja för en ombildning till bostadsrätter.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Det finns reglering för var man får vara skriven. Man bryter mot folkbokföringslagen om man skriver sig på en adress där man inte bor. Det är ett brott som kan ge fängelse.

Citat Miia Vuolama Ekobrottsmyndigheten

Vad behövs för att komma åt det här?

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Reglerna behöver vara klara. Vad händer om det visar sig att omröstningen är ogiltig?

Vem ska drabbade vända sig till?

– Om ombildningen kommit till genom bedrägligt förfarande, att personer som inte har för avsikt att bo där har deltagit i omröstningen, då kan man vända sig till polisen. Det kan vara brottsligt. Det kan även vara aktuellt att utreda ombildningskonsulten. Att uppmana till ett brott kan också vara ett brott.

Hon ser ett behov av åtgärder och vill att regeringen utreder vem som ska ha tillsynsansvar när det går snett i bostadsrättföreningar.

– Kanske behövs det även någon slags legitimering för ombildningskonsulter.

Ombildning i utsatta områden

Ombildningarna har ökat den senaste tiden och har också flyttat ut i utsatta områden.

Enligt Miia Vuolama gör fastighetsägarna ett bra brottsförebyggande arbete i utsatta områden. Men när det öppnas upp för ombildning i utsatta områden ökar risken för brott genom att den ekonomiska vinningen ökar. Det kan skapas en hotbild mot bostadsrättsföreningen.

– Bildar man en bostadsrättsförening i ett utsatt område kommer man närmre brottsligheten som man ska försöka förebygga.

Nyligen kom ett lagförslag om att stärka skyddet för den som köper bostadsrätt. Miia Vuolama menar att det inte räcker för att komma åt brottsligheten.

Citat Miia Vuolama Ekobrottsmyndigheten2

– Man gör sitt livs största köp när man köper en fastighet. Sedan lämnar du över förvaltningen till en styrelse. Vem sitter i styrelsen? Har de ditt bästa i sitt intresse? Vad har man för kunskap för att kunna kontrollera leverantörer? Hur mycket medel flyter ut från de här föreningarna? Det behöver inte handla om förskingring med vilja, men med okunskap kan man också orsaka ganska mycket skada.

Vill ha bostadsrättsregister

Ekobrottsmyndigheten ser ett behov av att ha ett omfattande bostadsrättsregister så att kreditgivare har kännedom vem som äger lägenheter. Det skulle också innebära att köpare kan få veta om någon annan äger en bostadsrätt än vad som påstås. Det skulle sätta stopp för en del av kriminaliteten kopplad till bostadsrättsföreningar, menar Miia Vuolama.

– Vi har fört fram den synpunkten. Det är något vi efterlyser. Men vad jag vet är det inget som regeringen gått vidare med.

Dessutom borde det vara obligatoriskt för alla bostadsrättsföreningar att lämna in en årsredovisning till Bolagsverket så att de kan granskas, menar hon.

Fastigheter och bostadsrätter används för penningtvätt, förklarar hon.

– Man behöver vara noggrann i kontrollerna av vem som köper en bostadsrätt och hur köpet finansieras.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.