Annons

Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades

Kalix Kalixbo lyckades inte få igenom sitt krav på 13 procent mer i hyra under de tre kommande åren. Efter beslut i HMK blir nu höjningen istället 1,5 procent fördelat på två år.

När Hyresgästföreningen och bostadsbolaget inte kan komma överens i hyresförhandlingarna kan parterna vända sig till Hyresmarknadskommittéen (HMK). Det är ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningen Riksförbundet och SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens centralorganisation.

Generellt sett så är det ovanligt att hyresförhandlingarna hänskjuts till HMK.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men inte för Stiftelsen Kalixbo. Det här är fjärde året i rad de behövt HMK:s hjälp att få till en överenskommelse.

Kalixbo ville denna gång få till stånd en hyreshöjning från och med 1 januari i år med 4,4 procent. För att sedan höja med ytterligare 4,4 procent nästa år. Och året efter.

Bostadsföretaget menade i sitt yrkande att de har ett stort underhållsbehov och att hyresnivåerna i Kalix är relativt låga.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Men Hyresgästföreningen ansåg att höjningen var orimlig.

– Genom det höga yrkandet från Kalixbos sida har förhandlingen dragit ut på tiden då vi legat långt ifrån varandra under förhandlingens gång. Vi har menat att det inte funnits fog för det höga yrkandet och en sådan höjning skulle få stora konsekvenser för den enskilda hyresgästen, säger Hyresgästföreningens förhandlare AnnaLeena Larsson.

Förhandlingen med Hyresgästföreningen blev därför till slut hänskjuten till HMK, som nu kommit med ett beslut som godtagits av båda parter: En tvåårig uppgörelse på 0,75 procent för 2016 och ytterligare 0,75 nästa år, 2017.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

– Det känns bra med det beslut HMK fattat då det ligger mer i linje med den överenskommelse vi velat komma till stånd med samt att vi fått gehör för de synpunkter vi framfört under förhandlingen, säger AnnaLeena Larsson.

Annons

Höjningen gäller från den 1 mars, vilket innebär att en retroaktiv hyra för mars-juli kommer att fördelas på fem månader, augusti-december.

Efter det höjs hyran med ytterligare 0,75 procent från den 1 mars 2017.

Fakta: Kalixbo

Stiftelsen Kalixbo är ett allmännyttigt bostadsföretag med verksamhet i Kalix kommun.
Huvudman är Kalix kommun men själva förvaltningen sköts från kontoret på Lejonsgatan 7 i Kalix.
Stiftelsen Kalixbo äger ca 1000 lägenheter samt ett antal affärs- och kontorslokaler.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.