Annons

Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades

Kalix Kalixbo lyckades inte få igenom sitt krav på 13 procent mer i hyra under de tre kommande åren. Efter beslut i HMK blir nu höjningen istället 1,5 procent fördelat på två år.

När Hyresgästföreningen och bostadsbolaget inte kan komma överens i hyresförhandlingarna kan parterna vända sig till Hyresmarknadskommittéen (HMK). Det är ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningen Riksförbundet och SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens centralorganisation.

Generellt sett så är det ovanligt att hyresförhandlingarna hänskjuts till HMK.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Men inte för Stiftelsen Kalixbo. Det här är fjärde året i rad de behövt HMK:s hjälp att få till en överenskommelse.

Kalixbo ville denna gång få till stånd en hyreshöjning från och med 1 januari i år med 4,4 procent. För att sedan höja med ytterligare 4,4 procent nästa år. Och året efter.

Bostadsföretaget menade i sitt yrkande att de har ett stort underhållsbehov och att hyresnivåerna i Kalix är relativt låga.

Annons
Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Men Hyresgästföreningen ansåg att höjningen var orimlig.

– Genom det höga yrkandet från Kalixbos sida har förhandlingen dragit ut på tiden då vi legat långt ifrån varandra under förhandlingens gång. Vi har menat att det inte funnits fog för det höga yrkandet och en sådan höjning skulle få stora konsekvenser för den enskilda hyresgästen, säger Hyresgästföreningens förhandlare AnnaLeena Larsson.

Förhandlingen med Hyresgästföreningen blev därför till slut hänskjuten till HMK, som nu kommit med ett beslut som godtagits av båda parter: En tvåårig uppgörelse på 0,75 procent för 2016 och ytterligare 0,75 nästa år, 2017.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– Det känns bra med det beslut HMK fattat då det ligger mer i linje med den överenskommelse vi velat komma till stånd med samt att vi fått gehör för de synpunkter vi framfört under förhandlingen, säger AnnaLeena Larsson.

Annons

Höjningen gäller från den 1 mars, vilket innebär att en retroaktiv hyra för mars-juli kommer att fördelas på fem månader, augusti-december.

Efter det höjs hyran med ytterligare 0,75 procent från den 1 mars 2017.

Fakta: Kalixbo

Stiftelsen Kalixbo är ett allmännyttigt bostadsföretag med verksamhet i Kalix kommun.
Huvudman är Kalix kommun men själva förvaltningen sköts från kontoret på Lejonsgatan 7 i Kalix.
Stiftelsen Kalixbo äger ca 1000 lägenheter samt ett antal affärs- och kontorslokaler.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.