Annons

Kalmarföreningen firar hundra år

Kalmar Hyresgästföreningen Kalmar-Torsås-Öland fyller 100 år i år. Det firas med mingel och underhållning under årsmötet i mars. Och det är en pigg hundraåring som har ett aktivt år både bakom sig och framför sig.

Ordförande Barbro Englund och sekreterare Christer Bergqvist tar emot inne på föreningens kontor på Södra vägen i Kalmar. Förutom Kalmar ingår även Torsås och Öland i föreningen, totalt omkring 4 700 medlemmar.

– Vi har ganska nyligen fått ett eget rum här på kontoret och det känns verkligen jättebra. Tidigare delade vi rum, säger Barbro Englund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förberedelserna inför årsmötet sjunde mars är i full gång. Efter mötet väntas mingel, pizza och sång och musik för att fira att föreningen fyller 100 år. En mängd gäster ska även bjudas in.

– Vi bjuder även in de större fastighetsägarna. De är ju inga fiender. Vi känner att vi är motparter på förhandlingarna men resten av året så försöker vi samarbeta och samtala, förklarar Christer Bergqvist.

Vet ni något om hur det gick till när Kalmarföreningen startade?

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Nej, det ligger i det fördolda. Men protokoll och sådan finns hos folkrörelsearkivet, säger Barbro Englund.

– Hade man haft tid så hade vi kunnat skriva om den hundraåriga historien men den tiden finns inte. Vi har så mycket annat att göra, säger Christer Bergqvist.

– Vänta lite, säger Barbro Englund och öppnar en låda där hon tar fram en protokollbok för åren 1942–1951.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det här är nog det äldsta vi har. Titta, det är handskrivna protokoll. Vilken fin stil. Det här är visst ett årsmötesprotokoll, säger säger Barbro Englund.

Annons

– De skrev verkligen så snyggt på den tiden. Och tänkt ändå, handskrivna protokoll, säger Christer Bergqvist.

Barbro Englund hittar även en kassabok från 1972.

– Det här är guld värt egentligen, konstaterar hon.

Fjolåret var ett aktivt år för Kalmarföreningen och 2020 ser ut att bli minst lika aktivt när det gäller att jobba för boinflytande, opinion och förhandlingar.

– Förra året har det bildats nya lokala hyresgästföreningar och olika grupper. Vi har fått fler husombud och vi har infört att alla lokala hyresgästföreningar har en kontaktperson i föreningsstyrelsen. Vi har också fått tio nya förhandlingsdelegater så vi har många förtroendevalda som jobbar med förhandlingar, säger Christer Bergqvist och fortsätter:

– Planen för 2020 är att vi ska ta ett bostadsområde och knacka dörr och se om vi kan få fler medlemmar och förtroendevalda. Vi planerar att vara ännu mer ute på fältet och bli ännu mer synliga Vi ordnar även öppet kontor här på kontoret.

Kalmarföreningen har under året varit med på olika arrangemang där de berättat om Hyresgästföreningen, exempelvis på Stadsfesten men även funnits på plats i affärscentra. De deltog även på Pride och ordnade olika bostadsmöten.

Barbro Englund har varit aktiv i Hyresgästföreningen i 50 år.

– Fast det har varit lite fram och tillbaka men 1969 blev jag husombud och jag har suttit i föreningsstyrelsen i två olika omgångar. Det var lite annorlunda förr. Då gick alla på kontoret ut och var på fältet och värvade medlemmar och frågade om man ville bli husombud. Riktigt så är det inte i dag, berättar hon.

Annons

Christer Bergqvist har varit aktiv i snart tre år.

– Jag blev pensionär och jag gick med för att jag ville påverka bostadspolitiken. Vi jobbar bland annat mycket med remisser för detaljplaner och jag är även med i lilla förhandlingsdelegationen för att jag vill kunna påverka förhandlingarna.

Men varför behövs Hyresgästföreningen?

– För det första är det för att hålla nere hyrorna och det är vi rätt så bra på, säger Barbro Englund.

– Ja, där har vi lyckats bra. Men också påverka, till exempel att agera mot marknadshyror, säger Christer Bergqvist.

Den första hyresgästföreningen bildades i Nynäshamn 1915. Det var missnöjda hyresgäster som hade fått nog över deras boendevillkor och samlades till möte. De hade varken el eller vatten och bodde i hem med råttor och annan ohyra. När hyresvärden vägrade göra något åt problemen beslöt de boende att gå samman och få till en förändring. Fem år senare bildades en föreningsstyrelse i Kalmar. (Källa: Hyresgästföreningen)

Hundraårsfirandet sker på Oxhagshemmet servicehus i Kalmar den sjunde mars.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.