Annons

Kalmarhem satsar på fler studentbostäder – samtidigt sjunker efterfrågan

Kalmar Kalmarhem bygger 200 nya studentbostäder med start i höst. Samtidigt minskar efterfrågan på studentbostäder i Kalmar. Nu riskerar flera studentlägenheter att stå tomma till hösten.

Höstterminen närmar sig. På många universitetsorter kämpar blivande studenter med att hitta boende. Helst en egen lägenhet, men många får finna sig i att vara inneboende eller rent av bo i husvagn. Men i Kalmar är problemet snarare det motsatta, trots att antalet studenter hela tiden ökar.

– Tidigare år har vi haft balans mellan utbud och efterfrågan. Kalmar är en sommarstad. Många sommarboenden står tomma över hösten och vintern, vilket gör att det finns en stor andrahandsuthyrning till studenter. Men i höst har vi än så länge flera bostäder lediga, säger Rikard Söderlund på Linnéstudenterna i Kalmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kalmarhem, den största innehavaren av studentlägenheter, har sedan flera år en bostadsgaranti för studenter. Det är ett avtal mellan Linnéuniversitetet och Kalmar kommun och innebär att alla studenter som registrerar sig hos Kalmarhem ska ha en bostad inom två månader. Den har fungerat väl och utbud och efterfrågan har varit relativt stabil. Men i år ser det annorlunda ut.

– Det är lägre söktryck än normalt tyvärr. Vi kommer klara bostadsgarantin med råge. Just nu har vi 75 lediga lägenheter kvar, trots att det bara har en söketapp kvar, säger Per Stephani, vd på Kalmarhem.

Annons

En del av de studenter som blivit erbjudna lägenhet har till och med tackat nej.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Vi ser att studenter idag har högre krav på sitt boende. De vill inte bo i lägenheter med delade utrymmen, till exempel delat kök.

Nu under hösten kommer Kalmarhem påbörja bygget av ytterligare 200 nya studentbostäder i centrala Kalmar. Samtidigt kommer bostadsbolaget bygga om en del befintliga studentbostäder som idag har delade utrymmen till helt separata boenden. Alla byggnationerna ska stå klara om cirka ett och ett halvt år.

Annons

– Det blir en nettoökning med 100 till 150 nya studentlägenheter, säger Per Stephanie som ser med oro på årets minskade efterfrågan på bostäder.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det är för tidigt att spekulera i orsaken. Men kanske beror det på att en del studenter föredrar att hyra ett helt hus och bo i kollektiv. 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.