Annons

Kalmarhems utemiljöer ska bli mer jämställda

Kalmar Gårdar med plats för sång och dans. Sköna hängplatser med trådlösa högtalare. Kalmarhem satsar 100 000 miljoner kronor på upprustningen av kvarteret Konvaljen. I satsningen ingår att göra utemiljön mer jämställd.
Kvarteret Konvaljen i Kalmar ska rustas upp för 100 miljoner kronor. Foto: Janna Li Holmberg

– Man har undersökt utemiljöer och funnit att utrymmen för bollsporter dominerar. Vi vill därför ha ett jämställdhetsfokus när vi utformar de nya uteplatserna. Mer plats för unga tjejer och deras intressen, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem.

Fastigheterna i kvarteret Konvaljen är byggda på 70-talet och omgivna av asfaltsdäck. De ska nu göras om till gröna gårdsytor med aktivitetsmöjligheter som ska locka såväl killar som tjejer. Bland annat ska Kalmarhem bygga en scen med möjlighet för framträdanden. Dessutom ska det bli olika hänggrupper där man kan umgås och lyssna på musik genom bluetoothhögtalare. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har kommit fram till det här genom dialog med hyresgästerna, säger Niclas Ohlslöf.

Annons

Upprustningen är en del i en större utomhusmiljösatsning som Kalmarhem gör. Den möjliggörs delvis genom ett bidrag från Boverket. Förutom kvarteret Konvaljen 1, ska även Bergkristallen 2, Fältet och Kämpaleken få bättre utemiljöer. Pengarna ska användas till att göra utemiljöerna mer trivsam och förbättra tryggheten. Bland annat genom ökad belysning, röja buskage i siktlinje och reducera den vardagliga fordonstrafiken inne vid bostadsområdena.

Den stora upprustningen av fastigheterna i Konvaljen inkluderar även inomhusmiljön. Det blir stambyte, uppdatering av uppvärmningssystem och elsystem och uppfräschning av ytskikt i framför allt kök och badrum. Totalt landar upprustning av ute- och innemiljön på Konvaljen på 100 miljoner kronor. 

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

– Det är den största satsningen på utemiljö sedan tidigt 90-tal. Men vi vet att det lönar sig. Hyresgäster tenderar att värna om sin utemiljö om de själva varit delaktiga i utformningen och om det är fint och trivsam. 

Annons

Upprustningen av utemiljön i de fyra kvarteren ska vara klart i slutet av september 2020. 

Läs också Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter" Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.