Annons

Kämpar mot dyr renovering

Göteborg Wallenstam vill renovera och höja hyrorna kraftigt. Men de boende i Vita Björn har organiserat sig och gör motstånd. Nu har de fått bolaget att trycka på pausknappen.
Foto: Gustaf Görfelt
Hanna Lindgren och Fredrik Nord bor i Vita Björn-området i Majorna. De vill att man som hyresgäst ska kunna välja nivå på renovering i lägenheten."Vi anser att det måste finnas ett alternativ som är noll procent ökning och enbart omfattar stambyte, inget annat", säger Fredrik Nord

Wallenstam vill byta stammar och elledningar i bostadsområdet Vita Björn på Bangatan i Majorna. Samtidigt vill bolaget renovera kök, badrum och allmänna utrymmen.

När planerna annonserades i vintras förklarade Wallenstam att hyreshöjningar på 25-60 procent var att vänta. Det fick de boende att organisera sig och bilda en samverkansgrupp. Målet: att stoppa hyreshöjningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresnivån här är inte billig. Min familj betalar 7 600 för en trea på 85 kvadrat, vissa som har ganska små fyror betalar över 10 000 i månaden. Det bor många låginkomsttagare i området och det kommer att bli en klassfråga vilka som har råd att bo kvar, säger Hanna Lindgren.

Samverkansgruppen menar att mycket av det som Wallenstam vill göra är onödigt och görs enbart för att få till en standardhöjning.

– De har inte rätt att höja hyran bara för stambytet. Därför slänger de in en massa annat: kakel, handdukstorkar, parketter.  Till sist kan de täcka in en rätt stor del av utgifterna, säger Fredrik Nord.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Däremot förnekar varken han eller Hanna Lindgren att det finns ett renoveringsbehov. Men en stor del av det som behövs borde gå under normalt underhåll. Ett underhåll de anser har varit eftersatt i många år, trots hyresnivåerna.

– Vi har vattenläckor och mögel i husen, köken har 60-talsstandard med låga bänkar och ingen köksfläkt, vitvarorna är 30 år gamla. För de hyror vi betalar tycker jag man kan kräva till exempel normal bänkhöjd och fläkt, säger Hanna Lindgren.

Annons

Till en början ville inte Wallenstam riktigt kännas vid samverkansgruppen.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– De försökte dribbla bort oss, kalla oss för en referensgrupp och prata inredningsfrågor. Vi märkte att det blev viktigt med formalia, att vi till exempel såg till att ha med en justerare. Annars skrev de något helt annat i protokollet än det vi hade sagt på mötet, säger Hanna Lindgren.

Wallenstam backade från sitt första förslag om att det skulle finnas två olika renoveringsnivåer att välja på, till att det skulle vara tre.

– Men den lägsta nivån innebär ändå 15 procents hyreshöjning. Vi anser att det måste finnas ett alternativ som är noll procent ökning och enbart omfattar stambyte, inget annat, säger Fredrik Nord.

När gruppen kom med det kravet reagerade Wallenstam först med att säga att dialogen var avslutad, men efter skriverier i GP och personliga brev till alla ledamöter i styrelsen återupptogs samtalen. Nu har företaget satt renoveringsprocessen på paus (se faktaruta till höger).

– Vi försöker visa dem vad de kan vinna på att gå i bräschen för ett socialt hållbart boende, säger Fredrik Nord.

Det gäller att fortsätta låta Vita Björn och Majorna vara en blandad stadsdel. Det uppsatta målet är: ”Alla ska kunna bo kvar”.

Annons

– Jag är arbetslös och min man är student, vi har två barn. Vi flyttade hit för att vårt förra boende var för dyrt. Men om hyrorna höjs kommer min familj att bli tvungna att flytta igen, säger Hanna Lindgren.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.

Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.

Fakta: Så tycker Wallenstam

När Hem & Hyra söker Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik befinner hon sig på tjänsteresa. Hon har inte tid med en telefonintervju, men svarar via mail att företaget för närvarande inte har någon speciell deadline för när de vill sätta igång med renoveringen.

”Nu är vi mitt i vårt dialogarbete och har vänt oss till samrådsgruppen med önskan om att, tillsammans med dem, prata om hur vi tycker att höstens dialogprocess ska se ut. Enligt vår uppfattning har vi idag ett fungerande informationsutbyte och eftersträvar en fortsatt positiv utveckling. I dagsläget uppskattar vi att renoveringen med den första etappen skulle kunna starta först efter årsskiftet” skriver Elisabeth Vansvik.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.