HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kampen mot marknadshyror i norr fortsätter

Västernorrland För mindre än ett år sedan var frågan om marknadshyror minst sagt sval. Men över en natt blev det en valfråga och nu inleds det viktiga arbetet.
Foto: Åsa Eriksson
Norrlands bidrag till Hyresgästföreningens rikskampanj mot marknadshyror och för fler billiga bostäder hyllas här av samarbetspartnern Tommie Nordlund på aktivitetshuset Pangea. Regionordförande Lillemor Göranson känner sig bokstavligen upplyft av resultatet.

Vad som egentligen hände är oklart. Men moderaternas ungdomsförbund började prata varmt om marknadshyror, som kortfattat innebär att hyresvärden bestämmer hyran utan förhandling, och vips hakade andra på och det blev en valfråga.
– Tyvärr verkar det finnas politiska krafter för marknadshyra. I alla fall på riksplanet, säger Lillemor Göranson, ordförande i Hyresgästföreningen region Norrland.
– De politiker vi mötte lokalt före valet var inte alls lika intresserade av det.
Marknadshyra innebär som sagt att hyresvärdarna kan bestämma hyran utan förhandling. Risken är att hyrorna i stadslägenheter höjs med flera tusen kronor i månaden.
– Jag kan utan att tveka säga att jag inte skulle ha råd med en sådan höjning, säger Lillemor Göransson och fortsätter:
– Var ska vi som inte har råd med flera tusen mer i hyra ta vägen?
Hon konstaterar att dagens system är stabilt och rättvist. Hyrorna förhandlas fram mellan parterna på hyresmarknaden enligt det så kallade bruksvärdessystemet. Då tas hänsyn till standard och läge.
– Den rapport Hyresgästföreningen presenterat visar att hyreshöjningar i Sveriges största städer skulle kunna bli omkring 50 procent, säger Lillemor Göransson.
– Vem har råd med sådana höjningar? Och problemet är att även i mindre städer, som våra i Norrland, skulle drabbas av marknadshyror. Inte lika kraftiga höjningar, men rejält kännbara. Kanske 20-30 procent.
När frågan om marknadshyror plötsligt dök upp i valrörelsen, väntade Hyresgästföreningen inte. Det blev starten på en intensiv kampanj som bland annat uppmärksammade rapporten om vad marknadshyror skulle ha för effekt.
– Vi kunde visa följderna svart på vitt, fri hyressättning ger kraftigt höjda hyresnivåer. Höjda hyror leder inte till att fler människor får råd och möjlighet att bo i en hyresrätt. Marknadshyror är ingen lösning på bostadskrisen, säger Lillemor Göranson.
– Därför inleds nu det viktigaste arbetet. Att bevaka politiska svängningar och hålla frågan aktiv. Att se till att det inte kommer några negativa beslut. Alla ska ha rätt till ett bra boende som man har råd med.

Läs också Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge” ”Ocker” i coliving – nu granskas hyrorna i den nya boendeformen Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.