Annons

Kändisläkare måste återbetala hyra

Nyheter Genom bulvanföretag försökte kändisläkaren tillika värden kringgå ansvar för överhyra. Nu beslutar hovrätten att han ska betala betala tillbaka 77 000 kronor till tre hyresgäster.

På sin klinik har läkaren behandlat många av samhällets mest förmögna och mäktigaste människor och med tiden byggt upp ett eget kändisskap. Inom sitt yrke har han blivit anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd nio gånger och blivit fälld tre, bland annat för att ha skrivit olämpliga intyg.

Därtill har han suttit i fängelse för bokföringsbrott och har enligt Kronofogden en skuld på åttasiffrigt belopp.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Samtidigt är mannen ett bekant namn hos både Hyresgästföreningen och hyresnämnden, efter att flera gånger ha brustit i sitt uppdrag som hyresvärd. Nu kan ännu ett ärende läggas till handlingarna.

Sedan en tid tillbaka hyr tre personer varsin tvårumslägenhet i en fastighet i södra Stockholm i andra hand. Som ägare till huset står kändisläkarens fastighetsbolag, men som hyresvärdar står två bulvanföretag där kändisläkaren är en ledande figur.

I somras vände sig de tre hyresgästerna till hyresnämnden för återbetalning av överhyra. De hade då insett att de betalat betydligt högre hyror än vad som förhandlats för fastigheten.  

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Kändisläkaren hävdade dock att hyrorna var skäliga, och att det dessutom inte var hans fastighetsbolag som skulle betraktas som hyresvärd utan de två bolag som stod angivna på kontraktet.

Om någon överhyra skulle betalas tillbaka var det alltså inte han som skulle belastas.

Slutsatsen delades inte av hyresnämnden, som ansåg att det låg en intressegemenskap mellan fastighetsägaren och bolagen som stod angivna som hyresvärdar. Detta eftersom kändisläkaren satt i styrelsen för det ena bolaget och var egentlig företrädare för det andra. Det var dessutom han själv som undertecknat de aktuella hyresavtalen.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Kändisläkarens fastighetsbolag vände sig då till Svea hovrätt, som nu avslår överklagandet. Mannen anses ha använt andrahandsuthyrningen för att kringgå bestämmelserna för hyressättning.

De tre hyresgästernas hyra sänks därmed från 7 000 kronor i månaden till 3 800 kronor, räknat från och med den 1 december 2015. Det innebär en återbetalning på 25 600 kronor vardera.

Annons

 

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.