Annons

Kaos på hyresnämnden – Maarit betalar priset

Stockholm Hyresgäster som hamnar i kläm och kritik från JO. Kaoset på hyresnämnden orsakar stora problem. För sjukpensionären Maarit Salminen blev priset högt. Hon riskerar en hyreshöjning på över 80 000 kronor.
Foto: Kenneth Samuelsson
Stress, svårt att sova och en malande oro. Maarit Salminen har väntat över två år på beskedet om hon får en retroaktiv hyreshöjning på över 80 000 kronor. Pengar som hon inte har.

En pensionär som kan tvingas flytta på grund av en kraftig hyreshöjning. Och en trångbodd småbarnsmamma som inte kan byta till större lägenhet.

De långa köerna hos hyresnämnden i Stockholm drabbar hyresgäster negativt. Men på olika sätt.
En av dem som fått vänta längst är sjukpensionären Maarit Salminen i Hägersten. Hon riskerar en retroaktiv hyreshöjning på över 80 000 kronor på grund hyresnämndens långa handläggningstider. Pengar som hon inte har. Hon sammanfattar situationen så här:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ständig stress, oro och dålig sömn, det gnager hela tiden.

Och Maarit är alltså inte ensam. En genomgång av de siffror som är fundamentet i hyresnämndens verksamhet gör vidden av problemet tydligt. Enligt regeringens regleringsbrev till hyresnämnden är målet att hyresgästerna ska få vänta maximalt fyra månader på besked om att till exempel få byta lägenhet eller om de kommer att få en kraftig hyreshöjning. I verkligheten tog det 12,6 månader under 2018. Målet är att komma ner till 11 månader 2019.

Men i vår genomgång hittar vi hyresgäster som fått vänta mycket längre, de äldsta ärendena är från 2016 och ännu inte avgjorda. Vår granskning visar att 1 169 stycken ärenden som kom in åren 2016-2018 ännu inte är klara.

Läs ocksåJO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen

Historien om Maarit Salminen börjar med en renovering för över två år sedan. Efter renoveringen ville hyresvärden höja hyran med 80 procent. Men hyresgästerna sade nej och tog hjälp av hyresgästföreningen, vilket gjorde att värden gick till hyresnämnden för att få igenom höjningen. Nu har hyresgästerna väntat i över två år på beslut.
– Jag har mått jättedåligt över att inte veta hur det ska bli. Om jag ska tvingas flytta efter 33 år, säger Maarit Salminen.

Skälet till att hon kan tvingas flytta är att värden vill höja hyran rejält. Dagens hyra på 3 800 kronor för 46 kvadratmeter vill värden höja till nära 7 000 kronor från första april 2017.
Det innebär en retroaktiv höjning på 3 000 kronor i månaden, 36 000 kronor per år, om hyresvärden vinner. Hyresgästföreningen har gett henne rådet att lägga undan pengar – i fall hon förlorar.
– Jag vågar inte tänka på vad som händer då. Med 10 000 kronor i pension, med bostadsbidrag, så finns det inte så mycket att lägga undan.

Hade hon vetat att det skulle ta så lång tid hade hon bytt lägenhet och flyttat tidigare. Nu sitter hon fast – det är svårt att byta då ingen vet hur hög hyran blir.
– Det är bedrövligt att det går så långsamt. Man kan inte påverka och känner sig maktlös. Det borde finnas en lagstiftning för hur lång tid det får ta.
Blir det en stor retroaktiv höjning så ska hon försöka få ett banklån.
– I värsta fall blir man väl vräkt men då har man ju kvar hyresskulden.

Läs också”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

 

Eva Reldén, hyresråd på hyresnämnden, beklagar de långa handläggningstiderna.

Annons

– Det är olyckligt för både hyresgäster och hyresvärdar.

Varför har det tagit över två år utan att det är klart?

– Många ansöker om nämndens prövning, vilket gör att det blir kö till sammanträdena, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att ha med sig att hyresnämndens roll i första hand är att hjälpa parterna att komma överens. Det gör också att det kan ta lite tid.

– I det här fallet har parterna förhandlat utan att komma överens och då tar det längre tid.

Samtidigt kan hyresnämnden besluta i ärendet om parterna inte kommer överens, något som nämnden inte gjort.

Och det är inte bara hyresgäster som Maarit Salminen som är missnöjd med hyresnämndens långa handläggningstider.

I våras inspekterade Justitieombudsmannen, JO, hyresnämnden och konstaterade att nämnden sköter ärenden som har rätt till förtur rätt bra.

Men: ”Handläggningstiden i många ärenden är dock oacceptabelt långa och stämmer inte överens med nämndlagens krav på skyndsamhet”, ansåg JO. Hyresnämndens dåvarande chef Kristian Eriksson kunde inte annat än hålla med om problembilden. Han pekade på att antalet ärenden har ökat kraftigt de senaste åren utan att nämnden fått mer resurser. Det blev inte bättre av att nämndens flytt till Nacka blev så dyr att flera anställda fick sparken.

Men även de bostadsköande får betala priset för långa handläggningstider. Skälet är att personalbristen gör att nämnden prioriterar bort ärenden som till exempel rör uppsägningar till följd av svartuthyrning. Det innebär att färre personer som hyr ut olovligt sägs upp och att färre lägenheter går till bostadskön.

Annons

En av dem som är missnöjd med nedprioriteringen av ärenden som rör svartuthyrning är Juan Copovi Mena, koncernchef på Telge. Han var fram tills nyligen chef på Telge Bostäder och Telge Hovsjö som arbetar hårt mot att får bort svartuthyrning.
– Det här gör att det är fritt fram för svartuthyrning, säger han.

Hur framtiden för nämnden och dess väntande hyresgäster ser ut är ovisst. Enligt hyresnämndens chef Johan Rosen, som började i augusti, har han redan startat arbetet med att korta handläggningstiderna.

Men för att korta köerna på allvar och leva upp till regeringens mål om fyra månaders handläggningstid så krävs mer pengar, av just regeringen.

Domstolsverket, som delar ut pengar till domstolar och hyresnämnder, har begärt 550 miljoner extra av regeringen för 2020.  Nyligen blev det klart att de får 280 miljoner extra för 2020. Claes Tidanå på Domstolsverket berättar att de inte är helt nöjda.

– Det räcker inte till för att möta de stora behov som finns på domstolar och nämnder, säger han.

Om hyresnämnden i Stockholm kommer att få ta del av extrapengarna är inte klart.

– Vi ska analysera var de största behoven finns och ta ett beslut, men det kommer att dröja lite innan vi är klara, säger han.

För Maarit Salminen i Hägersten och andra hyresgäster som väntar på besked är framtiden minst sagt oviss. Om ärendena avgörs i år eller nästa år vet ingen. Och oavsett utslag i hyresnämnden så kan beslutet överklagas till hovrätten. Då väntar ett till två års väntan till.

Fakta: Hyresgästerna som fått vänta längst i hyresnämnden

Inkom till hyresnämnden 2016-08-31

Wåhlins hyresgäster på Möckelvägen i Årsta var inte nöjda när de fick en hyreshöjning på flera tusen  kronor vid en renovering. En tvåa på 54 kvadrat fick en hyra på 7 200 kronor. När värden återkom och ville höja hyran med ytterligare sju procent från första januari 2016 fick de nog och sade nej. Det slutade med att värden gick till hyresnämnden.

Fakta: Före detta fru vägrar flytta

Inkom till hyresnämnden 2016-09-28

Det här är en lite rörig historia.  Einar Mattsson hyr ut en lägenhet på Pipersgatan på Södermalm till företaget Lantbrukarnas Ekonomi AB, LEAB, som i sin tur hyr ut lägenheten till en anställd. LEAB sade upp lägenheten med hyresgästen under 2016. Hyresgästen har flyttat men hans före detta fru bor kvar och vägrar flytta.

Fakta: Tvist om dödsbolägenhet

Inkom till hyresnämnden 2016-12-21

Det här ärendet handlar om en man som vill ta över en hyresrätt i Vårby efter ett dödsbo. Han skriver i ansökan till hyresnämnden att han och kvinnan som avlidit tidigare varit gifta, men separerade 2000. Sedan 2010 var de dock återigen sambos och nu vill mannen ta över kontraktet. Hyresvärden Balder har sagt nej och menar att kraven på långvarigt sammanbonde och delat hushåll inte är uppfyllt.

Fakta: Tvist om hyreshöjning efter stambyte

Inkom till hyresnämnden 2017-01-19

Ett klassiskt hyresnämndsärende. Hyresvärden Teirettab Fastighets AB vill höja hyran rejält efter ett stambyte och ombyggnation. Men hyresgästerna på Karlavägen sade nej och värden gick därför till hyresnämnden och vill nu att nämnden säger ja till att höja hyrorna retroaktivt från första januari 2017.

Fakta: Värd vill höja skyhög hyra - igen

Inkom till hyresnämnden 2017-03-31

Det blev medial uppståndelse när en hyresvärd ville höja hyran med 100 procent för lägenheter vid Mosebacke torg. Efter sju års process avgjordes ärendet av Svea Hovrätt som gick med på en höjning. Det nuvarande ärendet i nämnden handlar om att värden vill få igenom en årlig hyreshöjning för 2013-2017, något som hyresgästföreningen sagt nej till.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.