Annons

Karl, 84, tog matchen mot kommunen – nu får alla grannar på trygghetsboendet sänkt hyra

Uddevalla 84-årige Karl är trygghetsboendets hjälte. Tack vare honom får hans 70 grannar på Ryttaren i Uddevalla sänkta hyror med flera hundra kronor i månaden. Allt började med att han själv tog fajten, klagade på hyran och vann i hyresnämnden.
Karl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.
Foto: Kajsa Wedberg
Karl Olsson Tiljander fick sin hyra sänkt med 12 procent. Nu har hans kamp även bidragit till att 45 hyresgäster på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile får lägre hyra.

Nu får 70 hyresgäster på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla sänkt hyra. Det kan de tacka grannen Karl Olsson Tiljander för. Han drev sin höga hyra till hyresnämnden och fick rätt. Nu har Hyresgästföreningen förhandlat med Uddevalla kommun. Resultatet blev en hyressänkning med  12 procent, för alla i huset. Utslaget från hyresnämnden är mycket ovanligt, säger Hyresgästföreningens förhandlare.

Hem & Hyra har tidigare berättat om 84-årige Karl Olsson Tiljander som tyckte att han betalade oskäligt hög hyra för sin lägenhet på trygghetsboendet Ryttaren. Han sökte hjälp hos Hyresgästföreningen, men fick svaret att hyran var förhandlad och klar. Karl Olsson Tiljander nöjde sig inte med detta. Han tog saken i egna händer och drev ärendet till hyresnämnden – och fick rätt. Hans hyra sänktes med 12 procent, vilket betyder 755 kronor lägre hyra varje månad för hans tvårummare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag ser det som en halv seger, sa Karl Olsson Tiljander till Hem & Hyra när hyresnämnden meddelade sitt beslut.

Stor sänkning för alla

Han menar att han under flera åt betalat alldeles för hög hyra för sin lägenhet, med låg standard. Beslutet från hyresnämnden gällde då enbart Karls lägenhet. Men nu har Hyresgästföreningen tagit upp den tråd Karl började nysta och i dagarna har samtliga hyresgäster på trygghetsboendet Ryttaren fått sina nya inbetalningskort vilket visar att hyran sänkts med flera hundralappar.

Trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla

– Vi är mycket nöjda med resultatet och det är självklart tack vare att Karl så framgångsrikt drev ärendet i hyresnämnden, säger Jakob Agirman, Hyresgästföreningens förhandlare.

Mycket ovanlig dom

Jakob Agirman förklarar bakgrunden till att Hyresgästföreningen inte tog sig an Karl Olsson Tiljanders vädjan om hjälp att förhandla.

Annons

– Anledningen till att vi inte drev Karl Olsson Tiljanders ärende i hyresnämnden var svårigheten att hitta jämförelseobjekt, i då det är ett trygghetsboende.

– Jag kan inte påminna mig något fall där hyresnämnden har godtagit bostadsrätters månadsavgift som jämförelseobjekt, säger Jakob. Vår strategi under ett antal år har i stället varit att förhandla fram jämförelsevis lägre hyreshöjningar i fastigheten för att på sikt hamna på samma hyresnivå som för likvärdiga lägenheter i Uddevalla.

Läs ocksåKarl, 84, tog striden mot kommunen - hyran sänks med 9 000 om året"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Jakob Agirman fortsätter:

– I vintras ändrades situationen då hyresnämnden glädjande nog beslöt att sänka hyran för Karl Olsson Tiljander. Domen gav oss ett starkt utgångsläge i förhandlingen med Uddevalla kommun, då vi krävde att hyrorna för resterande lägenheter i fastigheten skulle sänkas till samma nivå.

Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Och som grädde på moset efter omförhandlingen slipper även de hyresgäster som bor i huset idag en höjning av avgiften för TV, bredband och telefoni. Hyresgästerna slipper den planerade höjningen på 325 kronor.

– Den avgiften får dock nyinflyttade hyresgäster betala, säger Jakob Agirman.

Annons

Karl Olsson Tiljander kämpade i flera år för att få till sänkningen och det var när han jämförde med intilliggande lägenheter som han fick klart för sig hur stor skillnaden var.

– Jag hade gjort jämförelsen med en bostadsrättslägenhet i samma storlek i huset intill och funnit att de betalade 4 500 kronor per månad. Min hyra var då över 6 400 kronor. Jag tyckte inte det var rimligt, berättade Karl Olsson Tiljander.

Läs ocksåMånga äldre riskerar att bli fångar i bostaden

Karl Olsson Tiljander fick sin hyressänkning godkänd och också pengar tillbaka då beslutet togs att hans hyra skulle sänkas från den 1 juni 2021. Detta gäller inte de hyresgäster som nu fått sin hyra omförhandlad. De får nöja sig med en markant hyressänkning från och med första april.

 

Fakta: Olika boendeformer

Seniorbostäder: Vanliga bostäder avsedda för personer över en viss ålder, vanligen från 55 år. Utformade efter äldres behov av tillgänglighet och trygghet.

Trygghetsbostäder: Finns en stor variation av trygghetsbostäder även om trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal är gemensamma nämnare för många.

Särskilt boende: Boende för äldre som biståndsprövas och beslutas om av kommunen.

Källa: Boverket

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.