Annons

Karlskrona: ”Vi väntar på nya riktlinjer”

Nyheter Två små vattenverk i Karlskrona kommun har ovanligt höga halter av PFAS i dricksvattnet. Var föroreningarna kommer ifrån vet man inte, men det ena vattenverket har nu stängt - av andra orsaker.
Foto: Getty
Nära 1,5 miljoner svenskar har dricksvatten med tydligt förhöjda PFAS-halter, visar Hem & Hyras kartläggning.

Hem & Hyra har kartlagt halterna av de hälsofarliga PFAS-ämnena i svenskt dricksvatten (se faktaruta nedan). Detta efter att Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, föreslagit mycket kraftigt sänkta riktvärdena för de två vanligaste ämnena.

Karlskrona började mäta PFAS i sitt vatten efter att skyhöga värden hade hittats i grannkommunen Ronneby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Strömsberg, två mil norr om Karlskrona, uppmättes 62 nanogram PFAS i dricksvattnet år 2016. Nu, våren 2019 stängdes vattenverket, men det berodde inte på de kemiska ämnena, utan på att vattenverket är för litet.

Annons

I Saleboda, ytterligare ett par mil längre norrut, har vattnet 22 nanogram PFAS i senaste mätningen 2018.

Läs ocksåGiftet som 1,5 miljoner svenskar dricker

– Det är långt under Livsmedels rekommendation på 90 nanogram. Det är den vi går på, säger Joakim Nilsson, kvalitetschef på VA-avdelningen i Karlskrona.

Efsa rekommenderar att riktvärdena sänks kraftigt för två av PFAS-ämnena eftersom man har kommit fram till att ämnena är farligare för människor än man tidigare visste.

– Jag känner till det och nu väntar vi på vad Livsmedelsverket ska komma med för riktlinjer. Om man drastiskt drar ner på riktvärdena får vi se vad vi kan göra åt vattnet i Saleboda. Det är ett litet vattenverk och skulle vi behöva åtgärda något så är det nog ganska enkelt där.

Annons
Läs ocksåSänkning av gränsvärden för PFAS dröjer

Var PFAS-föroreningarna där kommer ifrån vet man inte.

– Vi har ingen aning om det. Det är säkert gamla synder, så är det ofta med de här ämnena. Har de hamnat i grundvattnet så tar det lång tid innan de försvinner, säger Joakim Nilsson.

Fakta: PFAS och dricksvattnet
  • PFAS är ett samlingsnamn för tusentals kemiska ämnen, tillverkade av människan.
  • De används bland annat i brandskum, impregnering, smink och skidvalla.
  • På senare år har man upptäckt att PFAS läckt ut i vatten och återfunnits i dricksvatten på flera håll.
  • Senaste forskningen visar att människors hälsa kan påverkas på flera sätt av PFAS-ämnen.
  • Före jul föreslog Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, en mycket kraftigt sänkning av ”tolerabelt dagligt intag” för ämnena PFOS och PFOA.
  • Livsmedelsverket inväntar nästa rapport från Efsa innan man ändrar den svenska åtgärdsgränsen, som i dag ligger på 90 nanogram per liter för elva olika PFAS-föreningar.
  • Ingen vet var den nya gränsen kommer att hamna, ingen har heller haft en samlad bild över vilka halter som finns i svenskt dricksvatten.
  • Hem & Hyra begärde därför de senaste analysrapporterna från 65 vattenverk som bedömts kunna vara påverkade av PFAS, enligt en inventering som Livsmedelsverket gjorde 2014.
  • De allra flesta hade ej mätbara eller mycket låga halter. Tio vattenverk hade halter över tio nanogram per liter. Se hela listan här.
Läs också Grannens larm: Drick inte vattnet! Vad finns i dricksvattnet? PFAS ger rätt till skadestånd - Hem & Hyra listar var miljögiftet finns i dricksvattnet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.