Annons

Grannens larm: Drick inte vattnet!

Nyheter I decennier drack tiotusentals personer vatten med extremt höga halter av PFAS. Nu har Kallingeborna blivit ofrivilliga försökskaniner och utkräver ansvar från kommunen.
Foto: Ola Åkerborn
My Lillé har bott i Kallinge i nästan hela sitt liv och druckit vattnet. Nu har hon höga halter PFAS-ämnen i blodet.

Måndagen den 16 december 2013 slog det ned som en bomb i Kallinge, i ­Ronneby kommun i Blekinge:

Kranvattnet innehöll extremt höga halter av högfluorerade ämnen, PFAS. Skandalen var ett faktum. ­Kommunen kallade till presskonferens. Radion ­sände. Men My Lillé, som bor i en trea i södra änden av den lilla bruksorten, fick information på annat sätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var min granne som ringde på och sa att det var fel på vårt vatten.

Fem år senare vet hon inte så väldigt mycket mer. Utom att hon har mycket mer än normalt av ­giftiga ämnen i sitt blod.

Att PFAS-ämnena har använts i brandskum och att de inte bryts ner i naturen visste man sedan länge. Ändå var det av en slump som en ­gymnasieelev i Tullinge 2011 upp­täckte att dricksvattnet nära brandövnings­platsen på den gamla flygplatsen där hade höga halter av PFAS.

Läs ocksåGiftet som 1,5 miljoner svenskar dricker

Likaså i Halmstad och Uppsala hade höga halter upptäckts nära brand­övningsplatser. Men någon lands­omfattande kontroll av grundvattnet i sådana områden gjordes ändå inte.

När länsstyrelsen i Blekinge fick pengar över 2013 bestämde man sig för en extra koll. De halter som uppmättes i en grundvattenbrunn i Kallinge var så höga att den direkt stängdes i all tysthet medan man tog nya kontoll­prover och väntade på analyssvaren.

Bekräftelsen var chockartad: I en brunn hade grundvattnet 22 000 nanogram PFAS per liter vatten. Det utblandade dricksvattnet hade 6 000 nanogram.

Läs ocksåSänkning av gränsvärden för PFAS dröjer

Livsmedelsverkets åtgärdsgräns ­ligger på 90.

Annons

Brunnen stängdes för gott och ­några månader senare erbjöds invånarna i ­Kallinge och norra Ronneby att testa sitt blod. My Lillé, som har bott och jobbat där i nästan hela sitt liv, tvekade.

– Jag tänkte att jag blir ju inte mer eller mindre sjuk för att jag har det på papper. Då vill jag inte veta.

Genom decennierna har tiotusentals personer druckit av vattnet i Kallinge.

Andra tyckte det var viktigt att få svart på vitt hur de hade påverkats av sitt dricksvatten. Kön till vård­centralen ringlade lång och man fick i flera ­omgångar erbjuda nya provtagningar.

Halterna som uppmättes i Kallingebornas blod var bland de absolut högsta i världen.

Ändå lugnades de från början med att det inte finns någon akut sjukdomsrisk för enskilda personer. Så hur farliga är de här ämnena egentligen?

Kallingeborna kan bidra till svar. 3 500 personer har lämnat blodprov och ­forskarna följer dessutom hela Ronneby kommuns befolkning via olika ­register. En tredjedel har fått det förgiftade ­vattnet levererat rakt in i sina hem.

– Bakgrunden är väldigt olycklig, men det har blivit ett nästan perfekt naturligt experiment som ger oss unika ­möjligheter att titta på en mängd olika hälsoeffekter, säger Kristina Jakobsson, ­professor vid Arbets- och miljömedicin i Göteborg, som leder forskningen.

Bland annat undersöker man om det finns samband med vissa typer av ­cancer, diabetes, problem med sköld­körteln, sen språkutveckling, adhd och en rad andra möjliga effekter. Det kan vara lika viktigt att kunna avskriva ­risker som att hitta dem, men det tar tid.

Annons

– Det är viktigt att vi gör det här ­ordentligt för resultaten kommer att få betydelse för riskvärdering och ­reglering internationellt, säger ­Kristina Jakobsson.

Under tiden funderar flera ­Kallingebor på om deras sjukdomar eller deras barns olika besvär kan ha att göra med PFAS:

– Min dotter hade skyhöga värden. När hon sedan fick glutenintolerans börjar man ju tänka på om det beror på vattnet, säger Kathe Ekenberg, som ­jobbar i matbutiken mitt i byn.

Herman Afzelius är ordförande i PFAS-föreningen som ställer ansvariga till svars.

Herman Afzelius startade PFAS-föreningen, som har stämt kommunen för att ha levererat en förorenad produkt.

– Att ta strid är väl ett sätt att bearbeta den oro man har. Jag kämpar för mina och andras barn och hoppas det leder till bättre kontroll framöver.

Andra väljer att inte tänka så ­mycket på saken. My Lillé, som till slut ­testade sig ändå, hade 163 gånger mer än ­normalt av ett av PFAS-ämnena i ­blodet, men säger:

– Jag är inte sådan som blir orolig. Om något är fel så kan man ändå inte göra något åt det.

Fakta: Fakta om PFAS

Ämnena är fett-, smuts- och vatten­avvisande, temperatur­tåliga och film­bildande. De bryts inte ner i naturen, ­ansamlas i levande varelser och kan vara giftiga.
De sprids under till­verkning, ­användning och deponering av bland annat:

  • Brandskum (B-skum)
  • Skidvalla
  • Friluftskläder
  • Teflonpannor
  • Snabbmats­förpackningar
  • Smink
  • Impregneringsmedel

Enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, finns vetenskapliga belägg för att PFAS redan i små halter kan påverka människors:

  • kolesterolvärde
  • vaccinationssvar
  • leverenzym
  • födelsevikt

I djurstudier har man också visat på negativa effekter på bland annat:

  • reproduktion
  • immunsystem
  • sköldkörtel­hormoner
  • levern
  • cancer­förekomst
Fakta: Det här innehåller ditt dricksvatten

Läs också Vad finns i dricksvattnet? PFAS ger rätt till skadestånd - Hem & Hyra listar var miljögiftet finns i dricksvattnet Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.