Annons

Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: ”En rättsskandal”

Jönköping Två och ett halvt års kamp är över. Med bara några timmar tillgodo innan Kronofogden skulle dyka upp bar Kenneth ut de sista böckerna från det han kallade sitt hem – men som rättsväsendet slagit fast är en lokal.
Kenneth Jälkhammar står på gården framför tomma bokhyllor.
Foto: Jenny Knutsson
Kenneth Jälkhammar har byggt en stor del av sina bokhyllor själv. Nu hamnar de flesta på soptippen och böckerna i kartonger.

77-årige Kenneth Jälkhammar står i dörröppningen till gårdshuset medan flyttbilen backar över kullerstenarna. Det är trångt på gården mellan husen men efter ett par omtag är bilen på plats. Han hälsar på personalen från flyttfirman och vänder sig sedan om och går in till de två rum i gårdshuset som han hyrt sedan 2001.

– Jag har inte sovit något i natt, ­säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förknippade med minnen

Inne i gårdshuset är det trångt och påminner om ett museum. Här finns mängder med föremål som Kenneth samlat på sig under årens lopp. Tavlor, prydnadsföremål och böcker fyller hyllor och skåp. Det mesta är arvegods. Så gott som alla saker är förknippade med minnen och Kenneth berättar vartefter pryl efter pryl plockas fram. Bara boksamlingen består av fler än 20 000 titlar. Hälften ryms i fyrarumslägenheten på Öster i Jönköping och resten har förvarats tvärs över gården i gårdshuset som Kenneth har kallat sitt bibliotek – fram tills nu.

Kenneth Jälkhammar står i sitt bibliotek medan Charlie Knutsson från Flyttprinzen plockar böcker i bakgrunden.
Sedan början av 2021 har Kenneth slagits för att få behålla de två rum som han kallar en del av sitt hem. Men när Högsta domstolen valde att inte ta upp hans fall var slaget förlorat.

Den långdragna tvisten började med att hyresvärden, bostadsrättsföreningen Bikten 10, sa upp hyreskontraktet för gårdshuset i februari 2021. Föreningen ville göra om utrymmet på drygt 30 kvadratmeter till övernattningslägenhet och samlingslokal.

– De tänkte kasta ut mig från halva mitt hem. Det kunde jag inte gå med på, säger Kenneth.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Men föreningens ståndpunkt är att gårdshuset inte är en bostad utan en lokal, vilket tingsrätten också kom fram till. Enligt domstolen har hyresvärden därför inte gjort något fel när kontraktet sades upp. Kenneth vädjade till ­högre instanser, men förgäves. Efter att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp hans ärende så knackade personal från ­Kronofogden på hans dörr en ­morgon i augusti i år.

– De stack ett papper i handen på mig. Jag var yrvaken och fattade först inte vad det handlade om, säger han.

Kampen är förlorad

Så småningom inser han att kampen är över – och förlorad. Kronofogden har bestämt ett datum för när Kenneth måste ha flyttat ut. Om han inte gör det själv så väntar avhysning, det vill säga att Kronofogden byter lås, tömmer rummen och magasinerar sakerna i tre månader. Allt på Kenneths bekostnad.

Det är bråttom. Men hyresvärden går med på att skjuta upp datumet två veckor.

Annons

– Vi tänker att det är bäst både för Kenneth och för oss om han kan lösa det här själv. Det blir också billigare för honom, säger bostadsrättsföreningens ombud Lena Ståhl Andersson.

Släkt och vänner hjälper Kenneth att hyra två förråd på totalt 20 kvadrat­meter i grannkvarteret och boka flyttfirma. En vän hjälper honom att ­börja packa. 30 lådor står färdiga att bäras ut, men merparten återstår. Flyttfirman ­lyfter ner trave efter trave med böcker i kartonger och Kenneth får gång på gång svara på frågan ”sparas eller slängas?”

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Sparas, svarar Kenneth oftast, men inte alltid.

Kenneth Jälkhammar pekar för Charlie Knutsson vart olika saker ska flyttas.
Kenneth ger Charlie Knutsson från flyttfirman instruktioner om vilka saker som ska sparas.

– Jag hade ändå tänkt rensa i ­biblioteket för jag inser att jag har en del dubbletter. Ibland kan jag fundera på varför jag köpte en viss bok när det gått många år utan att jag läst den. Men det hade varit artigt om det hade kunnat ske i lugn takt.

”Det här är en rättsskandal”

Han är upprörd över att tvingas lämna det som han fortfarande ser som en del av sin bostad.

– Det här är en rättsskandal, menar han.

Lena Ståhl Andersson håller inte med.

– Det är nu utrett på alla sätt och vis att det här inte är ett hem utan ett ­förråd. Vi behöver verkligen det här utrymmet, säger hon och betonar att ­Kenneths ­lägenhet på andra sidan ­gården inte berörs.

Annons

Den som hyr en lokal har inte samma skydd mot att bli uppsagd som den som hyr en lägenhet, så kallat besittningsskydd.

”Jobbig process”

Lena Ståhl Andersson, som också är ­Kenneths granne, tycker att det är skönt att tvisten till sist är avgjord.

– Det här har tagit mycket längre tid än vi räknat med. Det har nog varit en jobbig process för alla inblandade.

En flyttkille bär ut flyttlådor till en lastbil.
Låda efter låda bärs ut och körs i väg till de förråd som Kenneth har fått hjälp av släkt och vänner att hyra.

Det tar två dagar för flyttfirman att tömma de två rummen. Charlie Knutsson på Flyttprinzen berättar att han varit med om att flytta några offentliga bibliotek men att han aldrig burit så här många böcker hos en privatperson förut.

– Det är rekord faktiskt, säger han.

Runebergs samlade verk
Under flytten dyker det upp flera böcker som Kenneth vill läsa igen, bland annat denna.

Med mindre än ett dygns marginal lämnar Kenneth ifrån sig nycklarna. Kronofogden behöver inte verkställa avhysningen. Ett par dagar senare skriver Lena Ståhl Andersson i ett mejl till Hem & Hyra att ”renoveringsarbetet i lokalen är påbörjat”.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.