Annons

Keyfish i hyresnämnden – igen

Sundsvall ​Keyfish AB vill inte hyresförhandla via Hyresgästföreningen. Värden vill att hyresgästerna ska skriva under ett papper på att den lagstadgade förhandlingsordningen inte ska gälla. Idag togs ärendet upp i hyresnämnden.

​Keyfish AB utsågs nyligen till en av Norrlands värsta hyresvärdar av Hem & Hyra, baserat på ärenden i hyresnämnden och hovrätten.

Fastighetsbolaget som har flera bostadshus i Sundsvall har bland annat krävt högre hyror än de som är framförhandlade. Först efter ansökningar till hyresnämnden har hyresgäster fått tillbaka pengar.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresvärden har också uppgett fel utgångshyror i tidigare förhandlingar och tvingats betala tillbaka efter en dom i tingsrätten.

Idag var det dags igen. Hyresgästföreningen och Keyfish AB möttes ännu en gång i hyresnämnden angående förhandlingsordningen. 

Ärendet handlade i huvudsak om ifall man följt reglerna när man försökt förhandla bort förhandlingsordningen, alltså den del i hyreslagen som säger att värden är skyldig att förhandla om hyran med en hyresgästorganisation.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Och än en gång hade parterna svårt att enas.

– Keyfish verkar vara av den åsikten att lagen bara är en tolkningsfråga och att den inte behöver följas förrän det tas upp i rätten, säger Conny Säker på Hyresgästföreningen Region Norrland.

– Det är som att säga att hastighetsbegränsningarna på vägarna inte gäller förrän det prövats rättsligt.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Advokat Fredrik Burvall, som representerade Keyfish i hyresnämnden, är naturligtvis av en annan uppfattning.

Annons

– Jag förstår inte varför fastighetsbolaget kritiserats så hårt i media och av Hyresgästföreningen. Keyfish vill ha frågan prövad och är i sin fulla rätt att göra det. Det är konstigt att åsikten om att själv vilja sköta hyresförhandlingen direkt med hyresgästen ska vara så kontroversiell, säger han.

Men varför vill inte Keyfish förhandla enligt förhandlingsordningen egentligen?

– Det kan inte jag svara på direkt, men jag har den uppfattningen att de inte tyckt att de uppnått ett bra resultat i förhandlingar med Hyresgästföreningen. De vill hellre sätta hyran själv och förhandla direkt med hyresgästen, säger Burvall.

Hem & Hyra har försökt nå Pär Ahlberg, Keyfish AB styrelseledamot, för en kommentar.

Fakta: Hyresförhandlingslagen


En förhandlingsordning medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i fråga om bland annat höjning av hyran för en lägenhet.
 Hyresvärden och hyresgästen kan skriftligen komma överens om att hyresavtalet inte ska innehålla en förhandlingsklausul. Men en sådan överenskommelse kan tidigast göras tre månader efter att hyreskontraktet skrivits.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.