Annons

Kfast går med i Fastighetsägarna – en av få allmännyttor

Södermanland Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, har gått med i Fastighetsägarna. Kfast blir nu ett av få allmännyttiga bostadsbolag i Sverige som är medlem i branschorganisationen.

Anledningen till medlemskapet är att Kfast vill samarbeta med Fastighetsägarnas region MittNord, kommunen och näringslivet för att Eskilstuna ska bli ”en ännu mer attraktiv stad att bo och verka i”.

Samarbetet ska enligt ett pressmeddelande främst handla om tre områden:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

* Utveckla hyresrätten.

* Göra insatser för dem som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

* Gemensamma insatser kring stadsdelsutveckling.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Vd:n Fredrik Elf berättar för Hem & Hyra att det kommunala bostadsbolaget diskuterat ett medlemskap i Fastighetsägarna under ett par års tid.

Annons

– Vi har ett bra nätverk genom Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) men har inte haft samma samverkan vilket vi har sett ett behov av. Hyresrätten är viktig och stor andel av totala bostadsmarknaden i Eskilstuna. Tillsammans med andra hyresvärdar är vi starkare, säger Fredrik Elf.

Kfast har bland annat inspirerats av Örebrobostäder, Öbo, som blev medlem i Fastighetsägarna 2011. Öbo var ett av de första stora allmännyttiga bostadsbolagen som gick med i organisationen.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Vi har lyssnat på Öbo och de positiva erfarenheter som de har haft av medlemskapet.

Fredrik Elf.

Vad kommer det här att få för konsekvenser för hyresgästerna i Eskilstuna?
– Vi kommer att bilda arbetsgrupper för att jobba inom olika områden, där det handlar om att lära av varandra när det gäller nyproduktion, modernisering, utemiljöer, klimatfrågor, möteslokaler med mera. På sikt tror jag att hyresgästerna kommer att märka av det här på ett positivt sätt.

Kommer det här att få några konsekvenser för Hyresgästföreningen?
– Nej, det tror jag inte. Vi har i det här läget inte valt att vi ska förhandla tillsammans. Vi kommer att ha vår förhandlingsordning och de privata sin.

Annons

Branschorganisationen Fastighetsägarna är en federation som består av förbundet Fastighetsägarna Sverige samt fyra regioner varav MittNord är en. Endast ett fåtal allmännyttiga bolag i Sverige är med i riksorganisationen.

– Jag skulle tippa att det rör sig om 15–20 stycken, säger kommunikationschefen Niklas Stavegård.

Men Fredrik Elf ser inget kontroversiellt med medlemskapet, mycket beroende på att allmännyttan sedan 2011 har ungefär liknande villkor som de privata bostadsbolagen. Allmännyttan drivs sedan dess enligt affärsmässiga principer och med normala avkastningskrav.

Men finns det en risk att Kfast blir än mer vinstdrivande nu?
– Nej, regelverket är detsamma. Och vi har alltid gjort och kommer att fortsätta fokusera på hållbarhetsfrågor såsom bosociala insatser och det är numera högt även på de flesta privata fastighetsägarnas agendor.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.