Kindahus höjer hyrorna – men sänker för några
Stiftelsen Kindahus hade begärt att få höja hyrorna med 2,88 procent i genomsnitt. Vd Per Cedervall är relativt nöjd, trots att höjningen blir lägre.
– Jag känner mig ganska tillfreds, men jag känner också ett ganska högt tryck från våra hyresgäster. Framför allt bland dem som bor i våra äldre fastigheter finns det önskemål om underhåll. Vi upplever att det finns mycket att göra, både invändigt och utvändigt, men vi har inte mer resurser att jobba med än de vi får in, säger han.
Per Cedervall konstaterar att små kommuner, som Kinda, ofta har högre taxor för fjärrvärme, sopor, vatten och avlopp än stora, men samtidigt lägre hyror. Då kan det vara svårt att få tillräckligt med pengar över för att hålla det tempo på underhållet som både stiftelsen och hyresgästerna önskar.
Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson är nöjd med att större delen av höjningen, tre fjärdedelar, ändå går till underhåll.
– Det är något som vi tror är bra för hyresgästerna på sikt, säger han.
– Överenskommelsen är ett sätt att försöka hitta en bra avvägning mellan de behov som finns hos stiftelsen och hyresgästernas situation. Vi vet att många hyresgäster har det tufft redan och det ser inte ut att bli bättre nästa år, fortsätter han och syftar på det allt kärvare läge som råder på arbetsmarknaden.
Vid hyresförhandlingen har parterna tagit hänsyn till att Kindahus håller på att införa hyressättningssystemet ”Rätt hyra”. Syftet är att hyrorna bättre ska spegla vad man får för pengarna, det så kallade bruksvärdet. Därför varierar hyreshöjningen mellan olika lägenheter. Mest höjs hyrorna för lägenheter på Kalle Stinas gränd i Rimforsa, som får en höjning på upp till cirka 280 kronor i månaden.
För 21 lägenheter sänks hyran.
– Störst sänkning, 200 kronor, får en hyresgäst på Danboms väg i Kisa, säger Benny Andersson.
Hyresgästföreningen har inför årets förhandlingar bestämt sig för att bli tuffare i kraven på att hyresvärdarna redovisar underhållsplaner och annat som de grundar sina yrkanden på. Man ska också bättre följa upp hur pengarna från den senaste höjningen har använts.
Benny Andersson är nöjd med de redovisningar Kindahus har gjort.
– Vi har fått deras underhållsplan och vet ganska väl hur de jobbar med sina hus. Det finns inga oklarheter kring det, säger han.
Flera hyresvärdar höjer hyrorna nästa år. Här är de höjningar i länet som är klara hittills:Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2,3 % (yrkade 3,25 %)Stiftelsen Kindahus: 2,3 % (yrkade 2,88 %)Ödeshögsbostäder: 2,3 % (yrkade 3 %)
Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det innebär följande hyreshöjningar 2013:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %