Annons

Klagade på grannen – kastas ut från lägenheten

Malmö Hyresvärden hade inte gett tillstånd till andrahandsuthyrning. Kvinnan som bodde i andra hand menar att hon blev lurad. Nu river värden kontraktet.

En man i 20-årsåldern stod på kontraktet till enrummaren i närheten av Davidshallstorg i centrala Malmö. I slutet av förra sommaren hörde istället en kvinna av sig från lägenheten till hyresvärden med klagomål på grannen ovanför.

Hon ville att värden skulle agera och skrev att grannen “ständigt bankar och bumpar i golvet” och uttryckte oro för grannens hälsa. Störningarna skulle ha pågått flera i månader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden kontrade med att säga upp lägenhetens kontrakt. De hade inte gett tillstånd till någon andrahandsuthyrning och kände inte till att kvinnan bodde där. De konstaterade att mannen som de hade skrivit kontrakt med inte längre bodde kvar.

Annons

Kvinnan skrev i ett mejl till värden att hon hade “blivit lurad och fått se papper på att allting var godkänt” och trott att fastighetsägaren sagt ja till att hon skulle få bo i lägenheten. Hon bad samtidigt att få ta över det uppsagda kontraktet:

“Jag trivs väldigt bra här och skulle så gärna vilja stanna kvar”.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Men så blev det inte. Enligt hyresnämndens beslut ska mannen med förstahandskontraktet lämna tillbaka bostaden. Den olovliga andrahandshyresgästen har redan skaffat en ny bostad.

Annons

Beslutet motiveras med att mannen har misskött sig och att han inte längre behöver lägenheten. Han har inte heller svarat på hyresvärdens påståenden men däremot meddelat en ny adress, står det i hyresnämndens beslut.

Fakta: Så hyr du säkert i andra hand
  • Kontrollera med hyresvärden att den du hyr av har tillstånd att hyra ut. Be att få se legitimation när ni skriver kontrakt. Skriv inte på något kontrakt innan du har fått se lägenheten och se till att du får träffa uthyraren i verkligheten.
  • Betala inte mer än vad som är rimligt, detta kan du som medlem kontrollera med Hyresgästföreningen.
  • Betala aldrig kontant och använd seriösa banktjänster för överföringar så att pengarna går att spåra i efterhand. För inte över pengar innan du har ett påskrivet kontrakt i handen. Betala heller aldrig till någon som du inte har träffat i verkligheten.
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.