Klagade på vattenskadan i taket – erbjöds en skurhink

Familjen såg fram emot att flytta in i sin nya lägenhet, men redan innan de öppnade ytterdörren förstod de att något var fel.
− Vi hörde att det brummade inifrån i lägenheten, säger Sandra Boudree.
När de kom in upptäckte de att ett av rummen var inplastat och försett med värmefläktar. De visste att det hade varit en fuktskada i lägenheten tidigare, men den skulle vara fixad tills de flyttade in. Sandra tog kontakt med hyresvärden och efter någon vecka togs plasten och fläktarna bort. Kvar blev fyra hål i taket som enligt byggarbetarna skulle bidra till att få bort den sista fukten.
Sandra och hennes familj trodde att problemet var löst, men det hade bara börjat. Snart upptäckte de att det var ordentligt blött i taket. Det droppade ner på golvet, så de fick ställa dit en hink.
− Vi felanmälde om och om igen. Vi har klagat och klagat och klagat, ringt och ringt och ringt, säger Sandra.
Hon och hennes familj är inte de enda i Barkarbystaden som har haft den här typen av problem. Trots att lägenheterna byggdes för bara några år sedan har flera grannar haft vattenskador som krävt renoveringar. Flera balkonger har fått åtgärdas eftersom det läckt in vatten från dem. Det har även sipprat in vatten i garaget och flera bilar har fått fuktskador.
− Aldrig att vi hade offrat tio år i bostadskön om vi vetat att det skulle bli så här, säger Sandra.
Hemma hos henne och hennes familj växte problemet när det visade sig att ytterligare ett rum i lägenheten var drabbat. Där fick golvet rivas ut. I det läget bad Sandra om en annan, tillfällig, lägenhet tills problemen var åtgärdade, men det kunde Wallenstam inte hjälpa till med.
− Allt det här har tagit så mycket energi. Vi har nästan inte velat vara hemma, säger Sandra.
Hon berättar om när de skulle åka på semester, och alltså inte kunde hålla tömma hinken. Då hörde de än en gång av sig till hyresvärden, som svarade med att erbjuda dem en större hink.
− Det var som ett skämt. De erbjöd sig att komma hit och titta till rummet medan vi var borta, men ärligt talat ville jag inte ha dem här, så jag bad min pappa istället, säger Sandra.
Från Wallenstam säger man att vattenskador åtgärdas så snabbt som möjligt. Generellt kan arbetet dock ta tid, menar Anna-Karin Malmqvist, förvaltningschef i Stockholm.
− Det krävs ett utredningsarbete för att ta reda på skadans orsak och omfattning, och även återställningsarbetet kan ta lång tid till följd av torkningsprocessen, säger hon.
Att oförutsedda skador och problem upptäcks i nybyggda lägenheter är enligt henne inte unikt för det här fallet.
− Det kan vara dolda fel eller annat som inte kan upptäckas under slutbesiktningen. Att vattenskadan har medfört problem och svårigheter för hyresgästen i detta fall är något vi beklagar, säger hon.
Hyresgästen bad om att få en annan lägenhet medan problemen åtgärdades men fick nej. Vad krävs för att ni ska erbjuda ett annat, tillfälligt boende?
− Evakueringsboende ombesörjs normalt av hyresgästens hemförsäkring.
När hyresgästen hörde av sig om problemet fick hon en hink att ställa under det droppande hålet. Är det en bra åtgärd?
− Det är svårt att uttala sig om det specifika ärendet. Generellt tas vattenskador tas på stort allvar eftersom det riskerar skada för fastigheten och innebär olägenheter för hyresgästen. Vi utreder skadeorsaken noga så att vi kan få en långsiktig och hållbar lösning.
Sandra och hennes familj har äntligen fått torrt i sin lägenhet, men är besvikna över hur Wallenstam har hanterat situationen. De har fått 17 000 kronor sammanlagt i hyresnedsättning, men det räcker inte för att reparera förtroendet för hyresvärden.
− Nu när det här är fixat borde jag kanske bara släppa det och gå vidare men jag kan inte. Jag tycker att vi har blivit så dåligt bemötta i det här. Vi försöker byta till en annan lägenhet nu. Vi vill bara bort härifrån, säger Sandra.