Annons

Kök för halv miljon rivs när hyresvärden bygger om

Östermalm När hyresgästen flyttade in byggde hon själv om kök och badrum för 435 000 kronor. Nu ska stammarna bytas och hovrätten har givit den nye hyresvärden rätt att riva köket.

Hyresgästen flyttade in i femman på Karlavägen på 2007. Hon kom överens med dåvarande hyresvärden att själv bygga om kök och badrum som var slitna. Arbetena godkändes i januari året efter av hyresvärden. Ombyggnaderna gjordes så att ett framtida stambyte kunde göras utan att riva köket.

Fastigheten har bytt ägare och det är dags för stambyte. Nu har den nya hyresvärden fått tillstånd att riva ut kök och badrum, av både hyresnämnd och hovrätt. De konstaterar att i ett liknande beslut från 2010 ansågs ett sju år gammalt kök inte vara nytt. I det här fallet ska lägenheterna under delas och stammarna flyttas, vilket dessutom leder till en ny planlösning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I hyresnämnden visade hyresgästen hur stambytet kunde göras utan att behöva riva ut köket och sänka taket i vardagsrum, sovrum och hall. Hyresnämnden gav trots det sitt godkännande. Hovrätten konstaterar nu att det ankommer på hyresvärden i egenskap av fastighetsägare att göra de tekniska och fastighetsekonomiska bedömningarna och avslår överklagandet.

Annons

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, kommenterar domen.

– Ofta väger bedömningen av det objektiva hyregsästintresset lätt, vad hyresgäster i allmänhet kan godta. Men här är det fråga om det subjektiva hyresgästintresset. Här har hovrätten satt ner foten och sagt att sju år är inte nyligen. Vi kan konstatera att lagens intentioner i praktiken är en chimär. Därför att det bra med en statlig utredning så att man får se över både regelverket och tillämpningen. 

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Vad skulle behövas?
– Till exempel att hyresgästernas intressen väger tyngre än i dag. Och att det kopplas till besittningsskyddet: vi vet att många tvingas flytta i samband med renovering. Man bör ha rätt att välja nivå för att kunna bo kvar. Om man som hyresgäst kan visa på andra metoder måste man få större gehör.

Annons

Har en överenskommelse med den förra hyresvärden inget värde?
– Jag känner inte till det här fallet, men det är alltid lämpligt att sätta det på pränt så att man i klartext vet vad man avtalat. Då kan man också skriva in vad som händer om man flyttar, om man ska få ersättning till exempel, säger Susanna Skogsberg.

Läs också Stopp i toan inte värdens fel: ”hyresgästen använder för mycket papper” Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg" Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.