Annons

Kollektiva förhandlingar kvar i Gnosjö

Gnosjö Baldershuset ville förhandla direkt med hyresgästerna i Gnosjö och Gislaved. Men hyresnämnden beslutar att förhandlingsordning med Hyresgästföreningen gäller.

Baldershuset ansåg i hyresnämnden att det inte fanns något giltigt avtal mellan Baldershuset och Hyresgästföreningen. Avtalet hade nämligen ingåtts med tidigare ägaren av de aktuella fastigheterna som Baldershuset köpte år 2000.

Sedan dess har förhandlingar skett mellan Hyresgästföreningen och Baldershusets ombud Fastighetsägarföreningen. Men numera är Baldershuset inte medlem i föreningen och vill sköta förhandlingarna direkt med hyresgästerna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det hela berör 34 lägenheter på Hornsgatan i Gnosjö och 15 lägenheter på Norra Nissastigen och Torggatan i Gislaved.

När Baldershuset sade upp avtalet om förhandlingsordningen vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden för att få saken prövad. Enligt Hyresgästföreningen har avtalet gällt under lång tid och förhandlingarna har fungerat bra. Föreningen har även gjort en enkät bland hyresgästerna för att få deras syn på saken.

Annons

I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att ett avtal om förhandlingsordning även gäller för en ny hyresvärd: ”Balderhuset är således bundet av de avtal som ingåtts mellan den tidigare hyresvärden och hyresgästföreningen.”

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Det finns heller inte tillräckliga skäl för att avtalet ska upphöra, enligt hyresnämnden som beslutar att förhandlingsordningen ska fortsätta att gälla med oförändrat innehåll.

Nämnden skriver i sitt beslut: ”Utifrån resultatet av enkätundersökningarna gör hyresnämnden den bedömningen att omfattningen av förhandlingsordningen kommer att vara tillräcklig för att den ska anses skälig mot hyresvärden i båda fastigheterna som är aktuella i ärendet.”

Annons

Vad som också talar för en förlängning av förhandlingsordningen är att den har gällt under lång tid, även under nuvarande ägares tid och att förhandlingarna fungerat bra, enligt hyresnämnden.

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran, och annat som rör boendet, ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla exempelvis hyran med sin värd och hyresvärden slipper förhandla enskilt med varje hyresgäst.
Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med en hyresgästorganisation i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.