Annons

Kommunal vd fixade hyresrätt till sonen – döms till fängelse för flera fall av mutbrott

Sundsvall Sundsvalls kommunala fastighetsbolag Skifus tidigare vd döms i tingsrätten till ett år och tio månaders fängelse för sju olika mutbrott. Bland annat så har vd:n ordnat med en hyresrätt åt sin son via en affärskontakt på ett fastighetsbolag. Ytterligare två män i muthärvan döms till fängelsestraff.
Foto: Åsa Eriksson
Kommunala vd:n fälldes i tingsrätten för sju fall av mutbrott. Bland annat för att ha tillskansat sig en hyresrätt på en central gata i Sundsvalls innerstad.

Historien handlar om tre män med kopplingar till bygg- och fastighetsbranschen i Sundsvall som stått åtalade för mutbrott.

Huvudpersonen i muthärvan är före detta vd för Skifu, Sundsvalls kommuns Industri- och fastighetsutveckling AB, som fick lämna sitt uppdrag i samband med att misstankarna väcktes mot honom för lite mer än tre år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vd:n döms för tagande av muta eftersom han vid flera tillfällen missbrukat sin ställning för att få privata fördelar. De två andra männen döms för givande av muta.

Den ena mannen, i lokal media kallad ”affärsvännen”, är byggentreprenör och huvudägare i ett bolag som har gjort betydande affärer med Skifu. Det allvarligaste av mutor anses vara att byggentreprenören lämnat en otillbörlig förmån till vd:n när han fick köpa ett bolag för 50 000 kronor – med verkliga tillgångar på över 2,1 miljoner kronor. Plus att affärsvännen gett otillbörligt stöd till sponsring av vd:ns sons fritidsaktiviteter.

Den andre mannen, ”fastighetsägaren” och styrelseledamot i ett större privat fastighetsbolag, har förmedlat en centralt belägen hyresrätt till vd:ns son. Detta skedde samtidigt som en pågående fastighetsaffär mellan fastighetsägaren och Skifu.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
En interiörbild av tingsrätten i Sundsvall.
Hårdare straff. Tingsrätten la på en extra månads fängelse för ex-vd:n än åklagarens yrkande. Även ”fastighetsägaren” döms till tre månaders fängelse istället för yrkandet om en villkorlig dom.

Gällande förmedlingen av hyresrätten vittnade en kvinnlig anställd på det privata fastighetsbolaget i rätten. Hon arbetar som hyresadministratör och har hand om lägenheter som hon visar, hyr ut och skriver kontrakt på. Fastighetsbolaget har 200-250 hyreslägenheter i Sundsvalls innerstad och ytterligare ett par hundra lägenheter i Örnsköldsvik och Gävle. Enligt kvinnan så fick hon ett samtal av ”fastighetsägaren”, tillika styrelseledamot i bolaget. Han sa att han fått en förfrågan av Skifu-vd:n om lägenhet till sin son.

Lägenheter förmedlas till bekanta

En sådan förfrågan var inget ovanligt, menar kvinnan. Eftersom fastighetsbolaget inte har något kösystem kan det hända att någon kollega tipsar om någon potentiell hyresgäst. Dessutom kände även hon vd:ns son.

”(Sonen) blev inte särbehandlad, för att tipset kom från (styrelseledamoten i fastighetsbolaget)… (Sonen) fick ingen fördel”, säger kvinnan i rätten och påpekar flera gånger att det är hon som beslutar om det ska bli ett avtal om hyreslägenheter eller inte, i egenskap av hyresadministratör.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Kvinnan påtalar också att det privata fastighetsbolaget inte har något formellt kösystem utan bestämmer själv över vilka som ska få hyra och handplockar därför hyresgäster.

Hyreskontraktet gällde en mindre lägenhet här på Östra långgatan i centrala Sundsvall.

I lagens mening finns det ingenting som säger att en privat hyresvärd måste fördela lägenheter utifrån någon rättviseaspekt. Givet att det sker inom ramen för diskrimineringslagen.

Och om det inte handlar om muta.

Enligt tingsrättens resonemang i domen som meddelades 26 oktober så var både förmedlingen och sponsringen att ses som lagöverskridande förmåner, med tanke på vd:n ställning:

”Tingsrätten finner att de ifrågavarande förmånerna är att bedöma som otillbörliga. De ligger klart utanför gränsen för det godtagbara och förmånerna har ingått som ett led i ett förfarande att påverka (vd:n) såsom företrädare för en viktig och stor offentlig verksamhet. Detta i hans egenskap som verkställande direktör i Skifu, som är ett kommunalt fastighetsbolag. Förmånen har inte lämnats i hans egenskap av privatperson eller personlig vän. Det har förelegat en konkret risk för att allmänhetens förtroende för fastighetsbolaget skadas”.

Alla tre männen i muthärvan får fängelsestraff, vilket ombuden inte alls var beredda på.

Advokaterna har uttalat sin stora förvåning över domslutet, som högst troligt kommer att överklagas innan tingsrättsdomen vinner laga kraft den 16 november.

Den huvudmisstänkte Skifu-vd:ns advokat, Staffan Bergqvist, hade till och med väntat sig en friande dom för sin klient.
– Vi är mycket överraskade, säger han till Sundsvalls tidning.

Annons

– Det finns en rad förhållanden i domen som är mycket svåra att förstå, säger han även till tidningen.

Staffan Bergqvist får medhåll av de två andra dömda männens advokater.

– Jag har läst domen och kan bara säga att tingsrätten har hamnat riktigt snett, säger Carl-Johan Allansson, som försvarar byggentreprenören, eller så kallade ”affärsvännen”.

Straffpåföljder för de tre inblandade i mutbrottshärvan

Före detta vd för Skifu dömdes för sex fall av tagande av muta och ett fall av grovt tagande av muta

  • 1 år och 10 månaders fängelse
  • 5 års näringsförbud
  • 285 200 kronor i rättegångskostnader
  • Återbetalning av 2,2 miljoner kronor.

”Affärsvännen” döms för två fall av givande muta och ett fall av grovt givande av muta

  • 1 år och 6 månaders fängelse
  • 5 års näringsförbud
  • 262 000 kronor i rättegångskostnader

”Fastighetsägaren” döms för fyra fall av givande av muta

  • 3 månaders fängelse
  • 123 700 kronor i rättegångskostnader

Fakta: Privatvärdars uthyrning av hyresrätter
  • Privata hyresvärdar behöver inte använda sig av den kommunala bostadskön, vilket innebär att du ibland kan få en lägenhet även om du inte stått åratal i en bostadskö.
  • Vissa hyresvärdar tar emot ansökningar via mejl eller har någon annan form av kösystem.
  • Det finns inte reglerat i lag hur en privat hyresvärd ska gå tillväga när den väljer hyresgäst.
  • Utgångspunkten är alltså att privata fastighetsägare har rätt att välja vem de vill ha som hyresgäst utefter egna kriterier, inom diskrimineringslagens gränser.
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.