Kommuner ger förtur till nyanlända
När människor fått sitt permanenta uppehållstillstånd är det tänkt att de ska lämna Migrationsverkets boenden och finna ett eget hem. Men på grund av den svåra bostadsbristen är i nuläget över 10 000 personer kvar på anläggningarna runt om i landet – och det ökade flyktingmottagandet befaras göra situationen än värre.
För att ge människor som flytt krig och förföljelse en chans att starta sina liv trädde vid månadsskiftet en ny lag i kraft, som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal nyanlända och på bästa sätt ordna med bostad. Det går alltså inte längre att avstå från att ta emot nyanlända med hänvisning till att det saknas lediga lägenheter.
I samband med lagändringen kom Boverket med en kontroversiell rekommendation till landets hyresvärdar: att införa olika sorters förturer, för att släppa fram människor i särskilt stort behov.
Flera värdar har efter de instruktionerna inrättat rena förturer för nyanlända.
I Knivsta utanför Uppsala har kommunen rätt att fördela hälften av allmännyttans lediga bostäder till bland annat nyanlända och i Solna erbjöds i fjol 50 personer med permanent uppehållstillstånd förstahandskontrakt till lägenheter.
Även Ekerö bostäder utanför Stockholm meddelar att en majoritet av de 30-talet lediga lägenheterna troligen kommer gå till nyanlända, medan Älmhults kommun tidigare i månaden beslutade att 10 lägenheter ska flyttas ur bostadskön och ställas till direkt förfogande.
Öbo i Örebro har sedan årsskiftet lämnat tiotal lägenheter direkt till nyanlända – och ambitionerna är högre ställda än så, berättar Öbos vd Ulf Rohlén.
Inte mindre än var tjugonde ledig lägenhet ska omfattas av en ny social förtur för nyanlända.
– Vi har sagt sedan tidigare att vi vill vara med och hjälpa till. Det här är en del av vår roll som bostadsbolag och den ställer vi upp på, säger han.
Öbo har även slutit avtal med elva lokala privatvärdar som ska ställa samma andel av sina lediga lägenheter till förfogande. Totalt innebär det ungefär 160 till 170 kommunala och 40 till 45 privata bostäder per år.
– Vi har totalt 23 500 lägenheter, av vilka det sker omflyttning i drygt 3 000. Så det är trots allt en relativt liten del av beståndet, säger Ulf Rohlén.
Runtom i landet har liknande lösningar mötts av skarp kritik eller till och med hot. Ulf Rohlén har fått sin del av kakan.
– Vi har fått väldigt många reaktioner, både positiva och negativa. Det har varit mycket mejl och sms från personer som tycker att vi missgynnar unga som behöver lägenheterna bättre.
Vad säger du till dem?
– Visst, det blir kanske lite, lite svårare att få bostad, men det är så läget är. Jag tror att det här också kommer leda till att vi bygger mer. Förturerna ger bättre integration och spridning än att man sätter alla nyanlända på samma ställe.