Annons

Konflikt med värden försvårade uppsägning

Skara ​Att bli av med lägenheten i Skara blev en segdragen historia. Enligt privatvärden Senäte kom Robert Norbergs och Maria Bergs skriftliga uppsägning aldrig kom fram. Själva tror de att trasslet bottnar i groll mellan parterna.

Konflikten som är upprinnelsen till historien började med att parets skor försvann. Senätes personal hade tagit dem. Enligt Robert och Maria var enda förvarningen ett klagomål på förvaringen i trappuppgången. Den kom samma morgon.
Strax därpå fick paret ett brev från värden. De uppmanades att följa ordningsreglerna, annars riskerade de vräkning.
– Jag blev riktigt förbannad! Jag stod för kontraktet men inte en enda gång har de pratat med mig, säger Robert.

Efter en tid valde paret att säga upp lägenheten, men de fick aldrig någon bekräftelse på sitt brev. Först sedan de vänt sig till Hyresgästföreningen fick de intyg på sin uppsägning. Då hade två månader hunnit gå.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Tvisten om två extrahyror som blev konsekvensen av strulet hann knappt börja. För plötsligt fanns inget hyreskrav. Lägenheten var uthyrd, trots att även parets brev om att den var städad och utflyttad sista december försvunnit i postgången.
– Jag är glad att bråket är över, men är samtidigt nyfiken på hur Senäte kunde hyra ut lägenheten som de hävdade att vi hade kontrakt på, säger Maria.

Annons

Jonas Danielson, företagsjurist på Senäte, vill inte diskutera enskilda hyresgäster. Att en lägenhet blir uthyrd innan kontraktstiden löpt ut är det inget konstigt med.
– Vi agerade helt normalt. Tre månaders uppsägning gäller, men vill man flytta tidigare försöker vi få bostaden uthyrd, säger han.
Enligt Danielson rådde dock osäkerhet kring om paret Norberg/Berg verkligen ville att lägenheten skulle hyras ut i förtid.
– Kommunikationen har fungerat dåligt. Vi fick ingen riktig klarhet förrän vi pratat med deras ombud. Men de hade ju tur som slapp två hyror.

Det ska räcka att säga upp lägenheten skriftligt, men att skicka ett vanligt brev i stället för ett rekommenderat kan vara en enkel taktisk miss.
– Det händer att mindre nogräknade värdar inte vill kännas vid en uppsägning, även om det inte är direkt vanligt, säger Magnus Elsing på Hyresgästföreningen.
Han har märkt en ökning av frågor kring uppsägningar. Enligt Elsing har inte privatvärden Senäte gjort sig känt för att krångla.
– Men risken ökar alltid om man har en tidigare konflikt med värden, tillägger han.

Annons
Läs ocksåPappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljenEn tudelad bild. T v en bild på entrén till Uppsalahems kontor. En ljusgul fasad, en trappa upp till entrén med ett svart räcke. Över porten står det Uppsalahem, likaså på en skylt på väggen till vänster i bilden. Bilden till höger föreställer Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Längst fram en skylt där det står Kriminalvården samt deras logga. I bakgrunden en gråvit byggnad i vinkel. En innergård med en grön gräsmatta och en grön buske.
Fakta: 3-i-topp för pensionärer

Uppsägning: så gör duUppsägning ska i regel ske skriftligt. Om du gör det muntligt eller skickar ett vanligt brev är det viktigt att du får en skriftlig bekräftelse från värden. Annars gäller inte uppsägningen.För att vara på den säkra sidan är det bäst att skicka ett rekommenderat brev. Då gäller poststämpeln som uppsägningsdag, oavsett när värden hämtar ut brevet.Uppsägningstiden är vanligtvis tre månader.

Läs också Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Jobbade i Norge och blev sen med hyran – mister lägenheten Duvor byggde bo i garderob och elementen försvann – nu blir hyresgästen av med kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.