Annons

Konflikter när Nordostpassagen renoveras

Göteborg Två olika fastighetsägare drar snart igång stora renoveringar på Nordostpassagen i centrala Göteborg.
Foto: Magnus Åsblad
Nordostpassagen är ett miljonprogramsområde i Linnéstaden i centrala Göteborg. Största delen av lägenheterna är omvandlade till bostadsrätter, men en mindre mängd hyresrätter återstår. Flera olika fastighetsägare har hand om husen.

Nordostpassagen är ett miljonprogramsområde i Linnéstaden, centrala Göteborg. Husen har många olika ägare, och nu står det klart att två hyresvärdar är i stånd att dra igång omfattande ombyggnationer.

Förra veckan gav hyresnämnden grönt ljust åt Ernst Roséns planerade renovering på Nordostpassagen 41-43. Huset, som byggdes 1970, behöver rustas upp och i samband med renoveringarna vill hyresvärden genomföra ”standardhöjande åtgärder”: Det handlar om nya kök och badrum, parkett i hela lägenheten och klinkers i hallen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sådana åtgärder höjer lägenhetens ”bruksvärde”. Därmed kan värden ta ut högre hyra. I det här fallet har man redan kommit överens med Hyresgästföreningen om att hyran ska höjas med i snitt 31 procent – en höjning som sedan trappas in under ett antal år.

Ett antal hyresgäster hade protesterat mot Ernst Roséns planer, bland annat eftersom man ansåg att ”hyreshöjningen blir oskäligt hög”. Men hyresnämnden gick alltså – som väntat – på privatvärdens linje. Beslutet har dock ännu inte vunnit laga kraft, eftersom hyresgästerna fortfarande kan välja att överklaga till Svea hovrätt.

Samtidigt planerar hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB att renovera sin fastighet på Nordostpassagen 63-75. Precis som andra hus i området är fastigheten en del av miljonprogrammet, och i samband med bland annat stambyte planeras det nya badrum och kök.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Men hittills har värden inte velat ha något ”samråd” med hyresgästerna – det vill säga en dialog mellan bolaget och demokratiskt valda representanter för de boende – vilket fått Hyresgästföreningen att reagera.

– Hyresgästföreningens strategi kring ombyggnationer är tydlig. Vi kräver att hyresvärdarna har en dialog med sina hyresgäster, säger Mitar Marjanovic, jurist på Hyresgästföreningen.

Men hyresvärden, Holger Blomstrand Byggnads AB, menar att man redan pratat med de boende.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– För att få bygga om måste man få varje hyresgästs tillstånd. Därför har vi haft en dialog med varje hyresgäst när vi gått runt och pratat, säger fastighetschef Svante Embäck.

Svante Embäck berättar att runt 130 av 158 lägenheter redan godkänt renoveringsplanerna. Förhoppningsvis kan bolaget dra igång renoveringarna efter årsskiftet, säger han.

Annons

– Vi är försenade redan, men vi hoppas komma igång då. Runt mitten av 2017 förväntas vi bli klara.

Hyresgästföreningen kommer dock att fortsätta försöka få till stånd ett samråd. Får man inte det, och vissa hyresgäster fortfarande inte godkänt renoveringen, kan också denna renovering hamna i hyresnämnden.

– Går Holger Blomstrand till hyresnämnden för att få sina godkännanden så kommer vi att vara på plats och företräda alla medlemmar som inte skrivit på, säger Mitar Marjanovic, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.