Annons

Kongos ambassad vräks för miljonskuld i hyra

Stockholm Republiken Kongos ambassad i Stockholm City vräks av sin värd Probitas. Kongo säger att de är förtvivlade över läget och vill lösa situationen med uppskov på sina hyresskulder.

Republiken Kongo, den Demokratiska republiken Kongos södra och mindre landsgranne har fått stora problem att betala hyran i Sverige. I flera år har landet legat efter med betalningarna och nu har hyresvärden Probitas fått nog och kräver 929 143 kronor samt ansöker om att få vräka beskickningen – en lokal på 111 kvadratmeter på Dalagatan med tillhörande garage och förråd.

För drygt ett år sedan förhandlade Probitas och Kongo fram en lösning där Kongo fick billigare men mindre utrymme. Då betalade även Kongo in 200 000 kronor för gamla skulder. Men vad som betalats för vad är nu en fråga som ska avhandlas i Stockholms tingsrätt. Kongos svenska juridiska ombud skriver att det hela handlar om missuppfattningar och språkförbistringar. Att det nyligen dessutom betalats in en halv miljon kronor och att det skedde under samförstånd med Probitas att ytterligare pengar skulle komma senare under 2019. Ambassaden åkte hem till huvudstaden Brazaville i mars för att förhandla fram pengar och trodde att det skulle ge respit till hösten.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ambassaden skulle ges möjlighet att resa till Kongo för att erhålla likvida medel. I syfte att erhålla denna respitmöjlighet betalade man in 500 000 kronor. Ambassaden är förtvivlade över den uppkomna situationen. Ambassadören är sjuk och de representanter som finns på ambassaden gör sitt yttersta för att lösa den uppkomna situationen, skriver Kongos juridiska ombud Louise D’Oliwa i ett svar till tingsrätten. Hon tillägger också att om ambassaden varit representerad av ombud hade den halva miljonen sannolikt preciserats till vilka skulder de verkligen handlat om.

Annons

Ambassaden säger sig vara mycket orolig för den uppkomna situationen och vill göra sitt yttersta för att lösa den.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Probitas ombud Roland Zetoun som inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Annons
Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Fakta: Fakta Probitas

Probitas AB ägs av Immanuelskyrkans församling vars diakonala projekt inom äldreomsorg är organiserat i ett icke vinstutdelande bolag där vinsterna återinvesteras i verksamheten och därigenom är med och bygger det goda samhället.

Probitas AB äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad. Namnet Probitas betyder hederlighet, vilket är ett av företagets ledord. De andra är omtanke, nöjda hyresgäster och skapa värde. Fastighetsinnehaven uppgår till en yta av ca 90 000 kvm.

Källa: Probitas hemsida

Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.