Annons

Köp av hyresrätter slutade med böter på tio miljoner

Haninge Haninge Bostäder köpte 90 hyresrätter utan att göra en upphandling. Nu straffas bolaget med böter på tio miljoner kronor av Förvaltningsrätten i Stockholm. Bolaget ska överklaga.

– Vi har inte gjort något fel utan följt alla lagar. Nu ska vi överklaga till Kammarätten och hoppas att de beviljar prövningstillstånd, säger Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder.

Bakgrunden är att ett byggbolag som äger mark i Haninge kommun erbjöd Haninge Bostäder att köpa ett dotterbolag som innehöll ett paket med mark och 90 färdiga hyresrätter. Summan var 136 miljoner kronor. Men upplägget innebar att bostadsbolaget inte följde Lagen om offentlig upphandling, LOU, något som Konkurrensverket reagerade på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en ny dom går Förvaltningsrätten i Stockholm på Konkurrensverkets linje och slår fast att bostadsbolaget ska betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Christoph Vejde är oförstående till domen och hävdar att de anlitat en advokatbyrå som gett grönt ljus till affären.

– Det är vanligt att bostadsbolag gör så här och det har varit praxis att man inte behöver använda LOU i sådana här fall, vi hade otur att hamna i en prövning av LOU, säger han.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, välkomnar förvaltningsrättens dom. Han ifrågasätter om bolagets advokater har gett klartecken till upplägget. Hans känsla är att bolaget varit medvetna om riskerna när de gjorde affären.

– Som vi ser det är det ett planerat affärsupplägg för att kringgå LOU och vi ser väldigt allvarligt på det här, säger han.

Christoph Vejde håller inte med utan hävdar att de frågade om de fick köpa marken för att göra en upphandling av byggandet av lägenheterna. Men bolaget sade nej.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

– Man får alltid bättre pris om man gör en upphandling eftersom bolagen då konkurrerar mot varandra så det är ologiskt att vi inte skulle vilja göra en upphandling, säger han.

Annons

Han hävdar att köpet skedde eftersom det vid den tidpunkten var den enda marken i kommunen som kunde bebyggas med hyresrätter.

– Alternativet hade varit att vi inte hade köpt projektet och byggt men vi har 30 000 människor i bostadskön. Byggbolagen köper upp mark och vill sälja färdiga projekt med mark och lägenheter och då kan vi inte göra så mycket, säger han.

Läs också Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.