Annons

Kraftigt ökad efterfrågan på trygghetsboende i Mjölby

Mjölby Trycket på bostäder för äldre i Mjölby är stort. På bara ett år har Bostadsbolagets kö till trygghetsboende växt från 364 till 532 personer. 24 nya lägenheter håller på att byggas, men det behövs fler enligt vd Torbjörn Olsson.

På Kungshögagatan/Dackegatan i Mjölby byggs två befintliga hus ihop. Den nya delen kommer att innehålla gemensamhetslokaler men även 24 nya trygghetslägenheter. När utbyggnaden är klar kommer Kungshöga att vara kommunala Bostadsbolagets största trygghetsboende med totalt 70 lägenheter.

Hem & Hyra uppmärksammade tidigare i år bostadsbristen för äldre i Östergötland. I vissa kommuner saknas helt senior- och trygghetsboenden. Och i Mjölby är de fortfarande för få, menar Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Sedan tidigare har vi ungefär 100 lägenheter i trygghetsboende men vi behöver bygga mer, säger han.

Bolaget undersöker nu möjligheten att bygga ett i Mantorp och bolagets styrelse väntas fatta beslut under hösten.

Att det är svårt att få trygghetsbostad intygar Barbro och Arne Nyman, som var med när Bostadsbolaget höll informationsträff om nybygget på Kungshöga. Paret flyttade in i en av de äldre lägenheterna där i maj, efter flera års köande.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Vi flyttade till Mjölby från Norrköping för tre år sedan och stod redan då i kö för trygghetsboende men kunde bara få en vanlig lägenhet så länge, säger Barbro Nyman.

De stortrivs på Kungshöga, både med lägenheten och gemenskapen med grannarna som trygghetsboendet erbjuder. Men det finns två saker de saknar: inglasad balkong och bredband.

Annons

– Vi fick brev om att bredband skulle installeras efter vecka 25 men det har inte hänt ännu, säger en besviken Barbro Nyman.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det är faktiskt vi äldre som har störst behov av bredband eftersom vi är hemma så mycket, menar hon.

Framför allt saknar hon det större tv-utbud som är möjligt att få med en snabbare uppkoppling. Nu får paret nöja sig med grundutbudet.

Enligt Bostadsbolaget beror fördröjningen på att installationer ska göras i källaren på den nya huskroppen och så långt har man inte kommit ännu. Men till jul ska Barbro, Arne och deras grannar kunna surfa snabbt.

– Det är efterlängtat, säger Barbro Nyman.

Någon inglasad balkong blir det däremot inte. Torbjörn Olsson förklarar att det skulle innebära ett hyrespåslag på mellan 400 och 500 kronor i månaden. För Nymans lägenhet skulle det betyda en hyreshöjning med nästan tio procent.

Annons

– Det är för mycket. Vi tycker att det är viktigt att det finns trygghetslägenheter med olika standard och hyra så att alla ska ha råd, säger Torbjörn Olsson.

Hyrorna för de nya lägenheterna är ännu inte förhandlade med Hyresgästföreningen, men Torbjörn Olsson räknar med att en tvåa kommer att kosta cirka 8 000 kronor i månaden medan motsvarande lägenhet i de äldre delarna av Kungshöga kostar 5 500 kronor.

Totalt kostar utbyggnadsprojektet cirka 75 miljoner kronor, varav 5 miljoner täcks av statligt investeringsstöd.

1 oktober 2019 ska de 24 nya lägenheterna stå klara för inflyttning.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.