Annons

Kramfors: Deponerade hyran – och fick rätt

Västernorrland Konflikten var ett faktum och värden vägrade lyssna. Till slut bestämde sig Kramforsparet för att deponera hyran för att få värden att agera. Det hjälpte. I södra Norrland deponeras tusentals kronor varje år till länsstyrelsen.
Foto: Åsa Eriksson
Påtryckningsmedel. Eino och Kerstin deponerade nästan en hel månadshyra hos länsstyrelsen. Det fick värden att agera.

Eino och hans fru Kerstin var utan tvättstuga hela sommaren i fjol och plötsligt försvann deras förråd med alla tillhörigheter. Hyresvärden behövde utrymmet till nya lägenheter i huset.
Eino och Kerstin tyckte att värden agerade självsvåldigt och tog kontakt med Hyresgästföreningen.
Parterna hade svårt att komma överens och till slut valde paret att deponera drygt 3 180 kronor av hyran, vilket ansågs vara en rimlig ersättning enligt Hyresgästföreningen, till länsstyrelsen.

Som hyresgäst kan du nämligen i vissa fall göra avdrag på hyran och deponera det beloppet hos länsstyrelsen, till exempel om du anser att du har rätt till nedsatt hyra på grund av brister i hyreslägenheten.
Det kan även handla om en tvist om hyrans storlek.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fördelen med att deponera hyran hos Länsstyrelsen jämfört med att bara låta bli att betala är att hyresvärden då inte får hävda att hyresrätten är förverkad. Du kan alltså inte bli vräkt för att du inte har betalat.
Däremot kan hyresrätten förverkas om du deponerar en för stor del av hyran. Hyresrätten kan också förverkas om du deponerar efter hyrans förfallodag.

– Man får inte deponera som stridsåtgärd. Det måste finnas grund för det, som en brist i boendet till exempel, säger Johan Hermansson, handläggare och jurist på Hyresgästföreningen i Sundsvall.

Annons

I Eino och Kerstin fall fick deponeringen hyresvärden att agera. Denne har nu ordnat med tvättmöjligheter och förrådsutrymme.
Hyresvärden gjorde heller inget rättsligt anspråk på avdraget under de tre efterföljande månaderna så Eino och Kerstin hade sedan rätt att få pengarna de deponerat.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Ibland kan man känna att man inte har nåt att säga till om som hyresgäst när värden inte lyssnar. Därför tycker jag att det är bra att det finns möjlighet att deponera hyra, säger Kerstin.

– Det är också bra att en jurist från Hyresgästföreningen sköter dialogen när man inte längre kan prata med varann.

Annons

2016 deponerades totalt 25 000 kronor av två hyresgäster i Västernorrland.
2017 var det fem hyresgäster som tillsammans deponerade sammanlagt 14 141 kronor.
I Jämtland deponerade en hyresgäst i Östersund sin hyra på drygt 8 000 kronor i fjol för att värmen inte fungerade. Värden åtgärdade felet och hyresgästen fick hämta ut sin deponering.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Brukar hyresgästen få tillbaka deponeringen?
– Om inte värden agerar så kan ju hyresgästen göra anspråk på pengarna som då betalas ut. Men är tingsrätten inblandad så beslutar ofta de hur det deponerade beloppet ska fördelas mellan parterna och då brukar merparten tillfalla hyresvärden, säger Barbro Nyberg, förvaltningshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Fakta: Deponering av hyra

Betyder att du undanhåller hela eller en del av hyran för värden och istället betalar in den delen till Länsstyrelsen i väntan på åtgärd eller rättslig process.
Om ingenting händer de närmaste tre månaderna har du rätt att få tillbaka dina pengar.
Det är viktigt att inte deponera för mycket, då kan du förlora kontraktet.
Hyresgästföreningen hjälper dig som medlem med rätt deponi och borgen.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.