HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Växjö Mannen krävdes på sexsiffrigt belopp i hyresskuld. Efter förlikning i tingsrätten kan han i stället få en miljon kronor av hyresvärden, och ett gäng kor.
Bilden är ett montage av två bilder. Bilderna visar kossor och en hand med pengar. Mannen krävdes på en stor hyresskuld, kan istället få tillbaks en miljon kronor.
Foto: Tindra Englund, Gry Ellebjerg
Mannen krävdes på en stor hyresskuld, kan istället få tillbaka kor och en miljon kronor.

 

 

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Det var stora summor på spel när företaget ville få in hyrespengar från sin hyresgäst, det hela slutar i stället med ännu mer pengar men åt motsatt håll. Något som såg ut som en relativt enkel hyrestvist visade sig mer komplicerad.

Ett dödsbo äger sedan två år tillbaka både företag och bostadshus med tillhörande förråd och tomtmark i en ort i Växjö kommun. Fastigheten är tänkt att avvecklas och säljas. Företaget som hyr fastigheten, hyr i sin tur ut till en man i andra hand. Mannen ska sedan den 1 juni 2015 ha låtit bli att betala hyra på 4200 kronor i månaden enligt hyresvärden.

Förra sommaren uppgav hyresvärden att mannen förlorar rätten till bostaden och lämnade in ett krav till domstol på en hyresskuld på totalt 365 400 kronor. Mannen valde att bo kvar och menade att kravet var ogiltigt. Samtidigt gav han ett motkrav att hyresvärden i stället borde betala honom 3 200 000 kronor.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Själva fastigheten har mannen nämligen själv ägt en gång i tiden. För 28 år sedan sålde han fastigheten för 830 000 kronor, för att senare kunna köpa tillbaka den för taxeringsvärdet den dagen den tidigare ägaren skulle sälja den. Alternativt skulle han erhålla ersättning för nedlagda arbetstimmar runt gård och skogsfastigheten.

Om han skulle få ersättning så skulle dessutom hyran kvittas mot delar av detta, vilket det ska ha funnits ett muntligt avtal på enligt mannen.

Idag värderas fastigheten till 16 miljoner. Den stora värdeökningen menar hyresgästen delvis beror på hans eget arbete vid gården och bostaden, som då ska ha ökat fastighetens värde.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

Företaget nekar först till att något arbete av visst värde har utförts, och påpekar att någon motfordran inte har kommit fram innan mannen fick veta hyresrätten var uppsagd. Men i stället för dom slutar tvisten i en förlikning, där mannen kan få 1 miljon kronor av hyresvärden som ersättning för att mannen flyttar ut.

Annons

Dessutom får han köpa loss gårdens nötkreatur för 11 250 kronor samt en traktor för 5000 kronor. Köpesummor som skulle efterskänkas om mannen hade flyttat ut senast den 15 mars från samtliga utrymmen på fastigheten.

Till dags datum har mannen ännu inte flyttat. Var pengar och kossor kommer att hamna i slutändan är inte klart.

 

Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.