HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver höjningar på 59 procent

Stockholm Stiftelsen Arbetarebostadsfonden kräver hyreshöjningar på upp till 59 procent. Stiftelsen har blivit privat och nu avgörs striden i hyresnämnden.

– Det är märkligt att de vill driva upp hyrorna, säger Stefan Lifvergren, hyresgäst hos Arbetarebostadsfonden. 

Årsredovisningen visar att de gör ett bra resultat.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Stefan Lifvergren sitter i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Där tog man i våras ställning till Arbetarebostadsfondens bud, en hyreshöjning på 3 procent. Delegationen sade nej. När förhandlingen strandade vände sig hyresvärden till hyresnämnden. Det innebär att hyresnämnden ska pröva om hyran är skälig.

– Förhandlingen slutade med bud på 2,5 respektive 3,3 procent, det var det tvisten gällde, säger Ömer Sungur, förhandlare på Hyresgästföreningen. Att nu yrka mer än 50 procent i hyreshöjning är orimligt. Fonden sätter oss i en helt ny situation.

Fram till förra året förhandlade Arbetarebostadsfonden som ett allmännyttigt bostadsbolag. En kalkyl presenterades och utifrån kostnader och intäkter bestämdes en hyresnivå som gav bolaget tillräckligt med inkomster för att gå runt. För privata hyresvärdar är det i stället hyror för jämförbara lägenheter som sätter taket.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Vi begärde samma höjning som Svenska bostäder och privata fastighetsägare fått, alltså 3,5 procent säger Patrik Huldt, ekonomichef vid Arbetarebostadsfonden.

Men till hyresnämnden har man via sin advokat skickat nya hyreskrav, lägenhet för lägenhet. En del av hyresgästerna har fått ta del av handlingarna och reagerat. I stället för att lika stor höjning för alla lägenheter, har man räknat fram nya hyror. För hyresgästerna på Duvnäsgatan 12-14 betyder det mellan 3,6 och 59,6 procent i höjning.

– Det är så det går till, säger Patrik Huldt. Som privat hyresvärd har man rätt till samma hyror som allmännyttan. Men moral och etik säger att man inte gör det. Vad som blir resultatet vet man inte, det är hyresnämnden som bestämmer.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Tidigare har Arbetarebostadsfondens styrelse utsetts av Stockholms stad. Förra våren drog sig staden tillbaka och beslutade att avstå från att välja ny styrelse. De politiker som då satt i styrelsen som fick rätt att själva välja sina efterträdare eller sitta kvar på livstid.

– Hela historien är jättemärklig. Beslutet gick så fort så det verkar inte som någon förstått vad som hänt, säger Stefan Lifvergren. Det är rätt läskigt faktiskt.

Efter kommunens beslut sade Arbetarebostadsfonden upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. Det är förhandlingsordningen som reglerar bland annat hur hyrestvister ska lösas. I stället för att hamna hos hyresmarknadskommittén, med ledamöter från de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo och Hyresgästföreningen, kommer nu strandade förhandlingar till hyresnämnden. Hyresnämnden kan antingen medla mellan parterna eller besluta om nya hyror. Hyresgästföreningen protesterar mot att Arbetarebostadsfonden vill att hyresnämnden ska besluta om hyrorna och hoppar över medlingen:

– Det är anmärkningsvärt att fonden inte följer inriktningen i den nya förhandlingsordningen, säger Ömer Sungur. Om en hyra är fel satt ska den rättas till, men det behöver inte ske på en gång utan hyran kan i så fall trappas upp över en längre period.

För flera fastigheter i Arbetarebostadsfonden har en överenskommelse redan träffats. Hyrorna höjdes där mellan 1,0 och 2,5 procent från 1 april. Kvar är 380 lägenheter, på Södermalm och i Bromma.

Arbetarebostadsfonden till minne av den 9 februari 1853, som det fullständiga namnet lyder, bildades efter en insamling till bostäder åt fattiga arbetare. En ljusfest hölls i Stockholm för att fira att kungen blivit frisk efter en tids sjukdom och att kungafamiljen utökats med ett gossebarn. Slöseri och en skam, när slummen breder ut sig och arbetare inte har någonstans att bo, tyckte bland andra författaren Fredrika Bremer. En insamling startades och det första huset byggdes på Folkungagatan. Nu finns 14 fastigheter med totalt 1 348 lägenheter i stiftelsens bestånd.

– Begreppet ”arbetare” existerar inte längre, konstaterar Patrik Huldt. Nu förmedlas bostäder via bostadsförmedlingen och det går inte att diskriminera någon.

Tvisten gäller hyreshöjning från 1 januari i år. Hyresnämnden har ännu inte påbörjat behandlingen av ärendet. För de hyresgäster som drabbas rör det sig om stora belopp i retroaktiv hyra. Hyresgästföreningen företräder i hyresnämnden bara de medlemmar som lämnat en skriftlig fullmakt.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.