Annons

Kräver hyresnedsättning för hälsofarlig lukt

Enköping Anja Andrejeff har länge besvärats av en hälsofarlig lukt i sin lägenhet. Hyresgästföreningen kräver att hon ska få en ny lägenhet och en 40-procentig nedsättning av månadshyran.

I maj 2012 flyttade Anja Andrejeff  in i lägenheten på Bergsgatan i Enköping. Redan då fanns den stickande lukten där.

 – EHB:s förvaltare sa att den tidigare hyresgästen hade hållit på med oljor i lägenheten. Men lukten försvann ändå inte, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I mars i år gjorde miljö- och byggnadsförvaltningen en utredning som slog fast att lukten, som påminner om paraffinolja, är så kraftig att den kan vara hälsofarlig. 

Efter att ha gjort en egen utredning tog EHB i augusti bort en plastmatta som låg under parketten i vardagsrummet. Men enligt Anja Andrejeff har det inte hjälpt, lukten finns kvar ändå. Tills vidare vädrar hon så ofta hon kan.

Annons

– Men det blir svårare nu på vintern. Jag blir täppt, nyser och har en obehagskänsla i näsan. Vissa dagar känns det som att jag bara vill ge upp, säger hon.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Hyresgästföreningen tycker att Anja Andrejeff  har rätt till en nedsättning med hyran med 40 procent i månaden sedan i mars då problemet konstaterades av miljökontoret. Tills vidare har Hyresgästföreningen hjälpt henne att deponera den yrkade hyresnedsättningen, drygt 1 800 kronor av månadshyran, hos länsstyrelsen.

Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, tycker att ärendet är dåligt skött av EHB.

 – EHB har varit dåliga på att informera hyresgästen. Och bolaget borde ha gett henne en ersättningslägenhet. Det borde inte ha fått gå så här långt att vi var tvungna att deponera hyran. Ett så pass stort bolag borde kunna hantera det här bättre, säger hon.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Den tillförordade vd:n för EHB, Tomas Eriksson, säger att han trodde att luktproblemet var löst i och med att golvmattan i vardagsrummet byttes ut.

– Sedan dess har vi inte fått några felanmälningar från hyresgästen. Om det är så att hon fortfarande känner obehag så måste vi ju lösa det, så att hon kan bo kvar i lägenheten, säger han.

Fakta: Deponering av hyra

Som hyresgäst kan du ibland göra avdrag på hyran och deponera det avdragna beloppet hos länsstyrelsen, till exempel om du anser att du har rätt till nedsatt hyra på grund av brister i lägenheten. Det kan även handla om en tvist om hyrans storlek. Fördelen med att deponera hyran hos länsstyrelsen jämfört med att bara låta bli att betala är att du inte kan bli vräkt för att du inte har betalat.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.