Annons

Kriminella misstänks tvätta pengar via hyresfastigheter

Södertälje En villa med tio rum som hyrs ut för 60 000 kronor i månaden och folk som bor halvvägs under jorden i garage. Aktörer i Södertälje tjänar stora pengar på bostadsbristen. Nu misstänker polisen att kriminella tvättar pengar i hyresbranschen. ”Det rör sig om riktigt stora pengar”, säger Magnus Köhler, polis som jobbar mot organiserad brottslighet.
Södertälje kommun har upptäckt stora brister i hyresvillor som byggts om olovligen till bostäder. Polisen misstänker nu att vissa bostäder i kommunen har köpts upp och byggts om med hjälp av pengar från kriminella.

Södertälje kommun har jobbat hårt i flera år för att få bukt med bidragsfusk. Sedan en tid är fokus på att få bukt med felaktig folkbokföring och villor, garage och andra byggnader som olovligen byggs om till lägenheter och rum.

Bostäder som hyrs ut dyrt och inte sällan har stora brister. Annika Gold, tillsynshandläggare på Bygglovsenheten på Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun, berättar att de kontrollerat 20 – 30 villor och några flerbostadshus. Villorna har byggts om till flera lägenheter och i ett fall till tio rum, som hyrdes ut för 60 000 kronor i månaden.
– Jag trodde inte det skulle vara så många villor och då finns det många vi inte upptäcker, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tillsynen har visat att cirka femton villor, flerbostadshus, garage och källare som byggts om till bostäder, saknar bygglov. Ofta upptäcks brister som dåligt ljusinsläpp eller problem med ventilation. I flera lägenheter har det bott barn.
– Vi har hittat källare där människor bor och där det i princip inte finns några fönster, säger hon.

Hittills har tre personer fått föreläggande med vite på 50 000 kronor per påbörjad månad de inte rättar till felen i villorna. En person har krävts på att återställa de fyra lägenheterna i huset till den ursprungliga villan.
– Men flera beslut har överklagats till Länsstyrelsen och är inte avgjorda, säger hon.

Familj bodde halvt under jord i ombyggt garage

I arbetet samarbetar kommunen med polisen Magnus Köhler, med stor erfarenhet av organiserad brottslighet i Södertälje. Han berättar att de vid kontrollerna upptäckt människor som är felaktigt folkbokförda, men det finns även misstanke om att värdarna tjänar svarta pengar på uthyrningen.
– Det finns mycket pengar att tjäna, en familj bodde halvt under jord i ett ombyggt garage och betalade 8 000 kronor för 40 kvadrat, säger han.

Polisen har också sett flera tecken på att den organiserade brottsligheten har gett sig in på den lukrativa bostadsmarknaden. De misstänker att villor och fastigheter köps upp och byggs om till lukrativa pengamaskiner på olaglig väg med syfte att tvätta svarta pengar från kriminella.
– Vi tror att det rör sig om riktigt stora pengar, säger han.

Annons

När det gäller konkreta bevis för penningtvätten är han mer förtegen.
– Vi tittar på det och det pågår flera utredningar, säger han.

Han pekar på att de bland annat har hittat åtta – tio hus och fastigheter där det finns tydliga frågetecken.
– I de fallen ser det väldigt konstigt ut, där rör det sig om personer som köpt dyra miljonvillor och byggt om för stora pengar men knappt har någon deklarerad inkomst, säger han.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Polisen misstänker att kriminella har lånat ut pengar till bostadsköpen eller att kriminella i själva verket äger villorna men använder en bulvan för att de inte vill synas.
– Men vi tror också att det tvättas svarta pengar genom att pengarna används till renoveringar när villorna byggs om till lägenheter. Då får du in hyror och en värdeökning när de säljs och har tvättat pengarna, säger han.

Misstänker ni att Södertäljenätverket är inblandade?
– Ja det gör vi.

Men upplägget kan också gå till som Ekobrottsmyndigheten och polisen avslöjade i en härva i Södertälje där flera personer misstänks ha tvättat 100 miljoner kronor via bostadsrätter och andra fastigheter. De misstänks ha fått hjälp på insidan av bankanställda som godkänt höga lån som inte borde beviljats.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Magnus Köhler misstänker att det finns koppling till hyresvillorna.
– Vi misstänker att flera personer på banker har gett höga bostadslån till personer som har förfalskat anställningsintyg så att det ser ut som de har en hög inkomst. Med pengarna köper de bostäder och betalar av lånen av med pengar från kriminell verksamhet och när lånet är betalt är pengarna tvättade, säger han.

Annons
Mord, knark och bostadslån

Att kriminella som tvättar pengar via bostadsmarknaden inte är ett Södertäljefenomen bekräftas i en färsk rapport från Polisens underrättelseenhet vid Nationella operativa avdelningen, NOA.

NOA har i rapporten ”Lärdomar av Encrochat – Analysprojekt Robinson”, analyserat information i de hackade krypterade Encrohat-telefonerna. Telefonerna beskrivs av polisen som en marknadsplats för kriminella där det både planeras mord och narkotikaaffärer och där kriminella har kommunicerat i hemlighet.

I rapporten beskrivs även hur det går till när knarkpengar tvättas vita på bland annat bostadsmarknaden.
”Uppläggen tycks dels handla om rena bedrägerier, dels även som ett sätt för brottsaktörerna att tvätta pengar genom att anskaffa tillgångar som inte hade medgivits med enbart kontanter, såsom bolån. Denna typ av upplägg går troligtvis ut på att lånen betalas av med svarta pengar via målvakter eller betalombud”, står det i rapporten.

Därefter beskrivs hur låneuppläggen erbjuds till kriminella mot betalning.
”I dessa fall kan tjänsten beskrivas som ”låneförmedling” där låneförmedlaren har ett kontaktnät av målvakter som är villiga att ta lån i sitt namn. Det förekommer att låneförmedlarna har kontakt med banktjänstemän som hjälper till att bevilja lån, acceptera falska löneintyg och höja lånetak.”

Läs också Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.