Annons

Kritik mot hårda uthyrningsregler i Helsingborg

Nyheter Hyresgästföreningens chefsjurist Evalena Agertoft är kritisk till att Helsingborgshem inte accepterar försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökande.

– Är det så att du har sociala problem eller är i behov av stöd kopplat till ett boende som på något sätt äventyrar boendet då tycker jag det är rimligt att ställa krav, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Evalena Agertoft. Men har du inga sociala problem och en inkomst från samhället anser jag att du kan betala din hyra. Om man accepterar a-kassa och ersättning från försäkringskassan. Varför är det då inte ok med försörjningsstöd? Vad är skillnaden? Du har pengarna och du kan betala. Spelar det någon roll var pengarna kommer ifrån?

Varför tycker du att Helsingborgshem borde godkänna försörjningsstöd som inkomst?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fler behöver försörjningsstöd i dag och det är inte så långt dit som många tror. Ta en egen företagare som kan vara oerhört framgångsrik och så händer det någonting i en annan världsdel som får en effekt på hans eller hennes företag. Det går så här snabbt. Då står man där utan tillgångar. Var ska man bli av då? Alla kan hamna i ett läge där man behöver försörjningsstöd.

− Jag personligen har inga garantier på att jag ska gå igenom mitt liv och min bostadskarriär utan att jag hamnar i ett läge där jag blir beroende av ett stöd. Ingen av oss har de garantierna. Blir jag jättesjuk under många år och inte kan återvända till arbetslivet och blir utförsäkrad ur försäkringskassan då är jag hänvisad till försörjningsstöd. Den tanken är svår att tänka när man sitter på en hygglig position med fast inkomst. Men det kan hända och det händer hela tiden. Grejen är att om man nu accepterar a-kassa och man accepterar ersättning från försäkringskassan. Vad är det som inte är ok med försörjningsstöd? Vad är skillnaden?

Annons

A-kassan och stödet från försäkringskassan kommer från staten och försörjningsstöd kommer från kommunen?

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

− Så är det ju men det är väl inte det man bryr sig om? Det man bryr sig om måste väl ändå vara om personen i fråga kan betala för sitt boende eller inte. Någonting har ju hänt sedan 1979. Om vi tittar på marknaden, människorna och livet. I dag har vi ett helt annat socialförsäkringssystem där man slås ut mycket snabbare. Vi har hög arbetslöshet speciellt bland ungdomar och invandrare. Vi har en helt annan situation. Jag misstänker att man inte har anpassat sig till hur samhället har förändrats.

Om du har försörjningsstöd och vill söka en bostad vid Helsingborgshem gör socialtjänsten en utredning för att se om du uppfyller kriterierna för att få en remiss till det bostadssociala programmet. Om du inte har sociala problem spenderar socialsekreterare tid på dig vars enda problem är att du saknar inkomst och bostad. Vad är din kommentar till det?

Annons

– Om jag blir utan arbete är inkomsten det enda jag behöver stöd i. Måste jag gå till en socialsekreterare och vända in och ut på mitt liv? Jag har inte ett arbete och behöver stöd i min försörjning. Ska de börja titta på hur jag sköter mina katter, hur jag städar… Jag är en av dem som ska få en lägenhet genom att visa att jag kan betala min hyra trots att pengarna kommer från försörjningsstöd. Om de kommer från staten eller kommunen ska inte spela någon roll.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Läs även: Helsingborgshems styrelseordförandens förklaring: ”Vi har kommit överens om att det är så här det ska fungera.”
Socialtjänsten behöver fler lägenheter av privata värdar
Socialbidrag – nej tack

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.