Annons

Kritik mot hyresuppgörelse i Varberg

Varberg Missnöjet gror bland hyresgästerna på Håsten. Deras hyra höjs med 400 kronor efter stambytet, samma summa som värden krävde. Hyresgästföreningen delar inte bilden av att något gått fel.
Foto: Minna Ulin

Varbergs Bostad byter stammar i 40 lägenheter på Håsten. Utöver nya stammar får badrummen plastmatta över hela väggytan, inte halva som i dag. Dessutom installeras jordfelsbrytare.

Hyran ökar med 400 kronor. Det möter protester från flera hyresgäster.
– Det är nästan 5 000 kronor per år och det är ingen lyx vi får. Plastmatta och jordfelsbrytare är ju ingen standardhöjning, säger Renée Sveningsson, en av de kritiska hyresgästerna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon och flera grannar ifrågasätter också hur förhandlingen gick till.

På ett bostadsmöte i höstas presenterade värden ett förslag om hyreshöjning. Budet låg på 400 kronor, exakt samma summa som förhandlingsresultatet sedan blev.
– Om Hyresgästföreningen åtminstone kommit ner till 350 kronor! Det känns som att de bara druckit kaffe och skakat hand och inte ens försökt förhandla, säger Renée Sveningsson.

Hon valdes nyligen in i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen (LH) på Håsten. Ingen på området var med i förhandlingsprocessen och informationen har varit obefintlig.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Hyresgästerna efterlyser nu ett skriftligt förhandlingsprotokoll.
– Förhandlaren säger att det var ett muntligt avtal. Jag tycker att det måste finnas ett skriftligt som vi kan ta del av, säger Renée Sveningsson.

Annons

Marcus Atterstam på Hyresgästföreningen i Göteborg är ansvarig förhandlare. Han känner väl igen invändningen om att yrkandet och förhandlingsresultatet landade på samma summa, men delar inte bilden att det är fel.
– Där får man lyfta blicken, det viktiga är inte vad man prutat utan vad resultatet blir. Hade hyresgästerna varit mindre missnöjda om yrkandet var på 1 500 kronor och vi fått ned det till 600?

Hyresgästföreningens förhandlingstrupp består av tjänstemannaförhandlare och förtroendevalda från den lilla förhandlingsdelegationen i Varberg.

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

Den förhandlar regelbundet med Varbergs Bostad och frågan om var hyran skulle landa efter stambytet har diskuterats flera gånger.
– Vi kom fram till att en rimlig nivå är ungefär 400 kronor. Om yrkandet är rimligt accepterar vi, säger Marcus Atterstam.

Han vill understryka att förhandlingsdelegationen gör allt för att nå ett så bra resultat som möjligt. Men det betyder inte alltid noll kronor i höjning.
– Vi som är anställda och valda till delegationerna ska ta ett helikopterperspektiv. Och det är inte läge att alltid pruta, då lär vi motparten att gå ut med högre yrkanden.

Ett skriftligt förhandlingsprotokoll kan hyresgästerna inte förvänta sig. Det finns ingen nedskrivning av vad som sagts under förhandlingen, bara själva överenskommelsen.
– Vi har ingen rutin av att lämna ut handlingar. I vår organisation är förtroendevalda garanter för att inga oegentligheter sker. Alla känner redan till vad överenskommelsen blev, det är inga hemligheter.

Annons

På en punkt instämmer Marcus Atterstam i hyresgästernas kritik. Informationen till LH Håsten och hyresgästerna på området har inte fungerat.
– Det har inte varit en bra process inför ombyggnationen. Vi brukar ha ett samråd där de som bor får tycka till och då blir också alla informerade. Här kom inget samråd till stånd.

Samrådsansvaret ligger på en annan enhet inom Hyresgästföreningen. Marcus Atterstam skyller inte på någon, men konstaterar att det inte gick att vänta med förhandlingarna längre.
– Konsekvensen är att det har varit dålig information till både hyresgäster och LH Håsten, det är olyckligt. Det här är ett kvitto på att samråden är viktiga.

Finns det någon annan anledning till självkritik i det här fallet?
– Vi som delegation står för vår uppgörelse. Hyrorna på Håsten ligger dessutom väldigt lågt. Bolaget hade kunnat bruksvärdera, jämföra med hyror i andra fastigheter, och då är risken stor att höjningen blivit mer än 400 kronor.

Hyresgästerna på Håsten planerar att vända sig till hyresnämnden för att klandra hyresöverenskommelsen. Marcus Atterstam har inget emot att frågan synas.
– Om nämnden tycker att höjningen är för hög finns det all anledning att titta över nivån igen.

Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.