Annons

Kronofogden växer på bostadsrättsmarknaden

Nyheter ​Antalet bostadsrätter som bjuds ut till försäljning via kronofogden har fördubblats. Under årets sju första månader erbjöd kronofogden 711 bostadsrätter till försäljning, mot 363 under samma tid förra året. En orsak kan vara ändrade regler från årsskiftet.
Flertalet ärenden löstes dock på annat sätt. I verkligheten såldes ”bara” 104 bostadsrätter, ungefär lika många som år 2007, då kronofogden sålde 106 bostadsrätter.
Före årsskiftet blev det inte aktuellt att sälja den skuldsattes egendom om det gick att få in tillräckligt med pengar inom ett år via utmätning på lönen.
Vid årsskiftet slopades den regeln. Nu har kronofogden större frihet välja snabbaste sättet att få in pengarna. Om tre månaders utmätning av lön räcker för att täcka skulden blir det dock ingen försäljning av egendom.
 
I praktiken betyder detta att den som bor i bostadsrätt kan bli av med sin bostad till följd av tämligen små skulder som inte alls har med bostaden att göra.
Hyresgäster löper inte den risken.
– Den som väljer att sätta sig i en bostadsrätt ska vara medveten om att bostaden har ett marknadsvärde, säger Kronofogdens indrivningschef Sven Kihlgren. Och det som har ett marknadsvärde kan mätas ut om ägaren har skulder.
– Det är viktigt att de boende begrundar detta exempelvis när ett hyreshus omvandlas till bostadsrätter.
För en hyresgäst är läget helt annorlunda. Hyreskontraktet har inte något marknadsvärde, och kan aldrig mätas ut hur stora skulder hyresgästen än har.
– Men självfallet måste hyresgästen betala sin hyra, och sköta sig så att han slipper bli uppsagd, tillägger Kihlgren.
 
Kihlgren är nöjd med förändringen vid årsskiftet. Nu kan kronofogden överblicka alla tillgångar redan från början, och fordringsägaren kan snabbare få sina pengar. Med Kihlgrens ögon är detta rationellt; bostadsrätter är inte bara ett ställe att bo i, utan också en tillgång som går att sälja.
– Men visst har det blivit lite lättare att mäta ut bostadsrätter.
Kronofogden har skärpt intresset inte bara för bostadsrätter, utan också för prylar och inventarier som finns i hemmen.
– Det stämmer, säger Kihlgren. Tidigare var det på sina håll kutym att sköta indrivningen från kontoret. Nu är vi mer aktiva i jakten på tillgångar i de hus som senare kanske säljs på auktion.
– Detta är till nytta för den skuldsatte. Fast egendom är det sista vi ska ge oss på, exekutiv auktion ger sämre pris och leder till kapitalförstöring för den skuldsatte. Det är bättre för den skuldsatte om vi finner andra tillgångar.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.