Annons

Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: ”Jag måste ha gått i sömnen”

Östersund Mannen var orolig för att inte få tillräckligt med vila mellan passen på sitt nya jobb. Därför tog han två sömntabletter på kvällen. Efter det minns han knappt någonting av vad som skedde det närmaste dygnet. Men händelserna fick både polis och räddningstjänst att rycka ut till lägenheten.
Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Foto: Pexels/Unsplash/Räddningstjänsten Jämtland
Branden i mannens kök startade på spisen där två av plattorna var uppvridna på max. På spisen stod bland annat en ugnsform av papper som började brinna.

Den 33-årige mannen var nyanställd på ett äldreboende. Han hade jobbat kväll och skulle upp tidigt nästa morgon för att påbörja ett nytt arbetspass klockan 07.00.

Men han kände sig stressad över att kanske inte hinna vila ordentligt under natten eftersom han under en tid haft svårt för att somna. För att vara på säkra sidan tog mannen därför två sömntabletter som han fått utskrivet av läkare. Vid 22-tiden gick han till sängs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan är det blankt. Mannen säger sig bara ha små minnesfragment av det närmaste dygnet.

Polisen kommer till lägenheten – en första gång

Men enligt vittnesuppgifter och utifrån bevisning konstaterar rätten att mannen klätt på sig och gått ut. Han ska sedan ha slagit sönder ett lägenhetsfönster från utsidan.

När polisen kom dit fann de mannen med skärsår på händerna. Polisen beskriver i Östersunds tingsrätt att han ”betedde sig otroligt märkligt” och var ”svår att få kontakt med och upplevdes påverkad”, men att han samtidigt var vaken och talbar.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Mannen själv säger sig inte minnas vad som hänt. Han kan bara gissa.

”Jag antar att jag gick fel och felaktigt trott att jag var vid min egen bostad eftersom stugorna i området ser likadana ut. Jag antar att mina skador på händerna kommer av att jag slagit sönder rutan”.

Polisen tog med mannen till stationen i samband med skadegörelsen. Mannen kommer knappt ihåg förhöret, men minns när han blev släppt och att han började gå hemåt. Enligt polisrapporten var klockan runt halv elva på förmiddagen.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

”Jag kände mig förvirrad och stressad över att komma sent till jobbet. Det var läskigt att inte veta vad som hänt”, berättar mannen.

Sedan drabbas han av en minneslucka igen på sex timmar.

En utbränd spis.
Plattor som uppgetts varit i maxläge är utpekade med röda pilar. Den form som troligtvis stått placerad på den inre plattan är utpekad med blå pil.

I nästa minnesögonblick befinner sig mannen i ett kaos av brandmän. Hans lägenhet är rökfylld.

Två spisplattor i köket har stått på max och orsakat torrkokning i kastruller och en ugnsform av papper på spisen har fattat eld. Även träbänken har börjat brinna.

– Om inte branden upptäckts och släckts i tid hade det kunnat gå riktigt illa, konstaterar olycksutredare Henrik Jönsson, Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Rådig traktorförare ingrep

Lägenheterna i området är tätt byggda parhus och det fanns risk för spridning till grannarna enligt brandutredningen.

– Branden hade fri tillgång till syre eftersom ytterdörren stod öppen. En omfattande brand eller rökutveckling hade kanske kunnat uppstå på ungefär tio minuter, säger Henrik Jönsson.

Men tack vare en granne så gick det aldrig så långt.

Grannen såg rök från lägenheten och stoppade en traktorförare som just då var ute och sandade i området.

Annons

Traktorföraren försökte förgäves få kontakt med mannen han genom fönstret såg irra runt i bostaden, men klev sedan in och upptäckte att det brann. Han stängde av spisen innan räddningstjänsten kom till platsen och tog över släckningsarbetet.

Räddningstjänsten upplevde ”den irrande mannen” som störande och förvirrad. För andra gången samma dag plockades mannen in av polisen. Han säger då att han tror sig ha överdoserat sin medicin.

Ett rött tegelhus i sommartid med lövträd.
Rättegången hölls i Östersunds tingsrätt.
Medicin med biverkningar

Mannen åtalades för dels skadegörelse av fönstret och dels för allmänfarlig vårdslöshet gällande branden.

Östersunds kommun som hyrde ut lägenheten krävde honom på totalt 112 267 kronor för byte av fönsterruta, sanering, renovering och åtgärder av el och ventilation.

Men polisens provtagning visade att mannen hade zolpidem i kroppen, en substans som finns i vissa sömntabletter och som kan ge upphov till specifika biverkningar.

Zolpidem kan orsaka minnesförlust (amnesi) och så kallad somnambulism, ett tillstånd där man utför komplexa beteenden i sömnen. Som att exempelvis köra bil, laga och äta mat, ringa telefonsamtal eller ha sex.

Sömngång

Läkemedlet zolpidem är en godkänd receptbelagd medicin som har en snabb sömngivande effekt och har funnits på marknaden sedan slutet av 1980-talet. Liksom för andra mediciner är biverkningarna listade på FASS och på bipacksedeln för preparatet.

–Till Läkemedelverket har det inkommit 123 rapporter om misstänkta biverkningar på zolpidem som amnesi och, eller, sömngång. Bland rapporterna på zolpidem är somnambulism rapporterat som misstänkt biverkning i 40 rapporter, säger Karin Vengemyr, chef för biverkningsgruppen vid Läkemedelsverket.

Är det möjligt att man med zolpidem i kroppen kan drabbas av somnambulism och till synes uppträda som i vaket tillstånd och sedan inte minnas någonting av vad som hänt?

– Det är möjligt. Somnambulism är en känd biverkning på zolpidem.

Fler tabletter kan förlänga eventuella biverkningar.

– Ja, det är också känt att biverkningarna vid användning av zolpidem är dosberoende, säger Karin Vengemyr.

Viktigt att dosera rätt

Läkemedlet ska därför tas som en engångsdos på 10 mg och fler tabletter får inte tas under samma natt. Påverkan på minnet kan hålla i sig i ett par timmar, och längre vid högre doser.

Jan Hedner, är professor vid Institutionen för sömnmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han menar att sömngång i samband med zolpidem är en bekräftad biverkan, men att antalet kända fall ska ses i förhållande till mängden användare.

– Det mer komplexa sömngångsbeteendet drabbar mellan 0,3 till 1,0 procent. Biverkningarna överlag anses milda och övergående, säger Jan Hedner.

Annons
Bild på uthällda tabletter på blått underlag.
Läkemedelsverket understryker att dosen av zolpidem inte får överskridas eftersom det kan förlänga tiden för eventuella biverkningar.

Mannen berättade för rätten att han tagit sömntabletter, två stycken (vilket alltså är den dubbla rekommenderade dosen), innan han gick till sängs på kvällen den 7 mars 2022.

Han berättade också om de dokumenterade biverkningarna och menade att det var på grund av tabletterna som han gått i sömnen och gjort saker som han inte minns efteråt.

Östersunds tingsrätt avfärdade inte resonemanget helt om att så kunde vara fallet. I alla fall inte gällande branden. Rätten anser också att det förefaller orimligt att mannen medvetet startat branden i sin egen lägenhet och att bevisen talar för att han var påverkad av zolpidem vid händelsen.

Mannen: Reagerat på tabletterna tidigare

Men mannen berättade också inför rätten att han funderat mycket på vad som hände den där natten.

I efterhand drar han sig till minnes att han någon vecka innan händelserna reagerat konstigt på tabletterna. Vid ett tillfälle hade han lagt märke till att en dörr stått öppen och att hans skor stått vid en annan plats än han lämnat dem innan han gått och lagt sig.

Han har också märkt att det saknats tabletter ibland, vilket han tror kan bero på att han tagit fler tabletter under omtöcknat tillstånd. Mannen drar slutsatsen att sömntabletterna kan vara orsaken till det som hände under dygnet då skadegörelsen och branden skedde.

”Skadeståndet biter hårdast”

För att dömas för vårdslöshet i samband med brand så ska personen påvisas ha varit oaktsam, vilket delvis hans eget vittnesmål bevisar menar tingsrätten.

Så oavsett om mannen var påverkad av tabletterna eller inte så anses han ha varit oaktsam som tagit medicinen med vetskap om hur den kan påverka honom. Och att han dessutom varit oaktsam som lämnat föremål på eller i nära anslutning till spisen med tanke på brandrisken om plattorna sätts på.

Det blev en fällande dom gällande båda åtalspunkterna.

Mannen som är ostraffad sedan tidigare dömdes till villkorlig dom och 1 500 kronor i böter.

Men mannen ska även betala det skadestånd som Östersunds kommun krävt honom på, en totalsumma på över 114 000 kronor.

– Påföljden villkorlig dom är en fällande dom, men det är nog skadeståndet som biter hårdast, kommenterade 33-åringens advokat Erik Vinger Alverlind efter domen, men ville i övrigt inte uttala sig mer om fallet.

Tingsrättens dom vann laga kraft eftersom den inte överklagades. Advokaten vill inte heller kommentera anledningen till att inte låta hovrätten pröva fallet.

Hem & Hyra har försökt nå 33-åringen som nu flyttat till Stockholm.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.