Annons

Kvinna tvingas flytta efter upprepad vanvård

Mölndal En psykiskt sjuk kvinna orsakade vattenskador och vanvårdade lägenheten i flera års tid. Trots att hon fått hjälp har problemen fortsatt. Svea hovrätt ger värden rätt att avsluta kontraktet.
Foto: Minna Ulin

Vintern 2009 kom första signalen om att allt inte stod rätt till i kvinnans lägenhet i Mölndal. En stor vattenskada upptäcktes efter att en granne larmat om problem hos sig. Kvinnans badrum fick totalrenoveras till en kostnad på drygt 200 000 kronor.

Under nästan tio år har kvinnan orsakat flera fukt- eller vattenskador och andra fel i lägenheten enligt värden. Det handlar om en vattenskadad parkett, flera nya fuktskador i andra rum, stopp i avlopp, trasiga armaturer med mera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värdens representanter har besökt lägenheten ett flertal gånger och noterat att det varit blött på golv, trösklar och bakom element. Luftfuktigheten har varit hög i bostaden. Rummen har varit belamrade med disk och andra prylar. Badkaret har varit fyllt med blöt tvätt, det har varit allmänt ostädat.

När hyresnämnden tog upp ärendet försäkrade kvinnan att hon inte var ansvarig för alla fuktskadorna. En tog hon på sig, men den var en olyckshändelse. Hon glömde stänga av kranen till diskhon för att hon var stressad och mådde dåligt, men det hann bara bli en liten pöl på golvet enligt kvinnan.

Kvinnan vittnade om att hon lider av psykisk ohälsa och har stått utan vård i flera år. Nu har hon dock fungerande kontakt med öppenvården. Dessutom får hon nu regelbunden hjälp av hemtjänsten.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Hon ville inte flytta. Att hitta en ny bostad skulle bli väldigt svårt för henne.

Annons

Hyresnämnden anser inte att det är helt klarlagt att kvinnan har orsakat alla vattenskador, även om det finns omständigheter som tyder på att hon varit vårdslös i sitt vattenanvändande. Den skada som hon har erkänt sig skyldig till var av betydligt allvarligare karaktär än kvinnan själv uppgav. Hon borde ha felanmält direkt.

Enligt hyresnämnden har kvinnan gjort sig skyldig till så allvarliga försummelser att det typiskt sett leder till att hyresavtalet ska upphöra.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Men även annat vägs in i bedömningen, som risken för att något liknande inträffar igen. Nämnden utgår ifrån att kvinnan i fortsättningen accepterar den hjälp hon behöver för att klara sitt boende. Därför är risken för återfall liten.

Värden fick inte igenom sitt förstahandskrav, att avsluta kontraktet. Däremot gav hyresnämnden grönt ljus för en ändring av villkoren, så att kontraktet löpte med en månad i taget och två veckors uppsägningstid.

Hyresvärden överklagade beslutet.

Annons

Svea hovrätt delade hyresnämndens bedömning att kvinnan vanvårdat lägenheten. Men i vågskålen låg nu också att problem med fukt och att lägenheten belamrats med saker har återkommit efter förhandlingarna i hyresnämnden.

Hyresgästen har fått hjälp och stöd i form av städning och boendestöd, men hjälpen har uppenbarligen inte varit tillräcklig skriver hovrätten i sitt beslut. Värden får rätt att avsluta hyreskontraktet.

Högsta domstolen fick också fallet på sitt bord, men tog inte upp det. Det betyder att Hovrättens beslut gäller.

Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.