Annons

Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Nyheter En tuff familjesituation, ett chefsjobb och en pandemi. Den utbrända kvinnan klarade inte längre att öppna breven med hyresavier, då svimmade hon. Nu tvingas hon flytta.
Kvinnan svimmade när hon skulle öppna brev med räkningar. Hedvig Söderlund, expert på utbrändhet, förklarar hur det kan gå till. OBS! Bilden till vänster är inte på kvinnan.
Foto: Getty Images/Caroline Andersson Renaud, Bonnier fakta
Kvinnan svimmade när hon skulle öppna brev med räkningar. Hedvig Söderlund, expert på utbrändhet, förklarar hur det kan gå till. OBS! Bilden till vänster är inte på kvinnan.

Kvinnan i 30-årsåldern i Stockholm jobbade hårt, drev två butiker men missade aldrig en hyresinbetalning. Sedan kom pandemin, då kvinnans affärsverksamhet drabbades. Kunderna försvann. Samtidigt som kvinnan slet med att få ordning på affärerna blev hennes far svårt sjuk och behövde hennes hjälp.

Det hela blev för mycket för kvinnan, som blev diagnostiserad med utmattningssyndrom och panikångest. Hon blev helt enkelt utbränd. Det yttrade sig bland annat i att hon inte klarade av att öppna brev. Då fick hon panikångest eller svimmade, något som läkare har intygat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fick hjälp att öppna brev av en vän

En period fick hon hjälp av en vän att hantera posten, men när vännen flyttade slutade kvinnan att öppna breven med hyresavier. Hon slutade också att betala hyra.

Hyresvärden SKB sa upp kvinnans kontrakt. Trots att kvinnan nu kommit på fötter, fått en nytt jobb och har reglerat sin hyresskuld beslutade Hyresnämnden, och senare även Svea hovrätt, att kvinnan inte får bo kvar. I maj tvingas hon flytta.

Hedvig Söderlund är adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet och har skrivit boken ”Utbrändhet – vetenskapen bakom och vägen tillbaka”.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

 Vad är det som händer vid utbrändhet, som gör att man inte orkar ta tag i vardagliga sysslor som att öppna brev eller betala räkningar?

– Vid en utbrändhet finns det inga reserver kvar, varken mentala eller fysiska. Personer som drabbas brukar ha hög stresstålighet, vilket gör att de tar på sig mer uppgifter och ansvar än andra. När man väl blivit utbränd så är dock läget väldigt annorlunda. Då upplevs den minsta uppgift, det minsta krav, som enormt.

”Minsta lilla krav ångestfyllt”

Kvinnan som vi skriver om upplever ångest och svimmar när hon ska öppna post. Vad kan ligga bakom?

– Minsta lilla krav blir ångestfyllt och oerhört laddat. Kroppen och hjärnan signalerar fara fast det egentligen kan röra sig om en petitess. Vid utbrändhet har man sett att frontallobens kontroll av amygdala, vårt rädslocentrum som aktiveras vid fara och som även är involverat vid ångest, inte fungerar lika bra som vanligt. Därför går amygdala mycket lättare igång och signalerar fara, och det blir lättare ett ångestpåslag.

Annons

– Hjärnan har heller inte längre tillräckliga reserver att stå emot, så känslan blir väldigt stor.

 Vad är viktigast att tänka på när utbrändheten eller sviterna av en utbrändhet påverkar vardagslivet?

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Acceptans. Återhämtning är nyckeln vid utmattningssyndrom och det är centralt att inse det och acceptera att man inte fungerar som tidigare. Det är ledsamt och svårt och man kan bli just både ledsen och arg, men ja, tyvärr är det nu så här. Se därför till att energibalansera när du gör saker, alltså varva aktivitet och återhämtning. Tyvärr går det inte att skynda på läkningen, det tar den tid det tar.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.