Annons

Lägenhet ”sanitär olägenhet” – hyresgäst riskerar kontrakt

Malmö Metervis med tidningar täcker golven i lägenheten och köket är oanvändbart på grund av allt bråte. Hyresgästen har försökt städa, men det räcker inte. Nu vill värden slänga ut honom.
Lägenheten är en "sanitär olägenhet". Foto från Hyresnämnden.

Genom en smal gång i hallen går det att ta sig in i lägenheten som i övrigt är belamrad med diverse bråte och tidningar. Köket är i princip oanvändbart och alla prylar gör att värden betraktar lägenheten som en ”sanitär olägenhet”. Dessutom menar hyresvärden att brandfaran är stor.

Efter en anmälan från en av hyresvärdens entreprenörer gjorde värden tillsammans med sociala myndigheter hembesök hos hyresgästen. Efter besöket blev hyresgästen uppmanad att städa och rensa ut i sitt hem. Vid ett återbesök konstaterade hyresvärden att hyresgästen förvisso städat, men det räcker inte. Lägenheten är i så pass dåligt skick att hyresgästen nu sägs upp. Hyresnämnden kommer att avgöra fallet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Så här undviker du uppsägning

Som hyresgäst har du vissa skyldigheter. Några av dem är:

  • Att du ska betala hyran i rätt tid
  • Att du ska vårda lägenheten väl. Du får också ersätta eventuella skador du orsakar under hyrestiden. Om en skada uppstår, som en vattenläcka, måste du informera hyresvärden.
  • Att du inte ska störa grannarna.
  • Att du måste låta hyresvärden få tillträde till lägenheten för vissa ändamål, som till exempel vid brådskande reparationer eller vid lägenhetsvisning.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.