Annons

Läget har betydelse för hyran

Nyheter Bor du centralt har du högre hyra än om du bor i förorten. Det hävdar Hyresgästföreningen i en ny rapport som presenterades för riksdagens civilutskott i tisdags.– Vi vill spräcka myten om de ”låga hyrorna i innerstan” och visa att läget påverkar hyran även i dag inom ramen för bruksvärdesprincipen, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.​
Hyresgästföreningen har undersökt hur läget påverkar hyran i sex kommuner, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö.
Orsaken till undersökningen är att Hyresgästföreningen vill ta kål på en utbredd myt om att läget inte skulle ha någon betydelse med dagens hyressättning.
Anhängarna till marknadshyror brukar hävda att det är billigare att bo som hyresgäst i exempelvis en sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholms innerstad än i ett miljonprogramshus i förorter som Rinkeby och Rågsved.
Men det stämmer inte. Hyran är i genomsnitt mellan 15-40 procent högre i de attraktiva stadskärnorna jämfört med ytterförorterna, visar Hyresgästföreningens undersökning.
Men det finns undantag, ett fåtal äldre lägenheter i Stockholms innerstad som har för låg hyra, enligt bruksvärdesprincipen, konstaterar Hyresgästföreningen och ”att man i Stockholm haft för stort fokus på byggår vid hyressättningen”.
 
I Malmö har läget sen år 2000 spelat en allt större roll. Då sjösattes den så kallade Malmömodellen där varje bostadsområde och fastighet i kommunen ritades in i grupper framförallt beroende på läge.
Men lägenhetens standard har också betydelse i Malmömodellen.
I Göteborg besiktigar Hyresgästföreningen och fastighetsägarna alla fastigheter.
Vad händer då i Stockholm? Jo en enkät ska skickas ut till ett stort antal hyresgäster för att få reda på hyresgästernas värderingar av boendet. Resultatet kan sen användas till att ”korrigera bruksvärdet där det är aktuellt”.
 

Annons
Annons
Fakta: Hyresgästerna bor billigare

Så här olika ser genomsnittshyran ut för en trea på 75 kvadratmeter i innerstäderna jämfört med förorterna, enligt rapporten:

Stockholms innerstad: 6 400 kr/månStockholmsförort, Söderort: 5 500 kr/månGöteborgs innerstad: 7 500 kr/månGöteborgs ytterstad: 5 600 kr/månMalmö innerstad (läge 1): 6 333 kr/månMalmö ytterstad (läge 10): 4 292 kr/månLinköping, centralt (läge 1): 6 260 kr/månLinköping, Lambohov (läge 4): 5 080 kr/månNorrköping, centrum (läge 1): 6 200 kr/månNorrköping, Åby-Ättetorp (läge 10): 4 300 kr/månUmeå, 30 procent högre hyra i centrum jämfört med ytterort (Östra Ersboda)

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.