Lägsta hyreshöjningen sedan 2006 – trots renoveringsbehov
Hyreshöjningarna landade på i genomsnitt 1,11 procent, visar det sig när förhandlingarna är klara med nästan alla de kommunala bostadsbolagen.
För en genomsnittslägenhet på 65 kvadratmeter motsvarar det en hyreshöjning med 64 kronor i månaden. En av anledningarna till att det blev den lägsta höjningen på flera år är Hyresgästföreningens strategi att spela ut räntekortet. Låg ränta gör det billigt att äga och förvalta fastigheter i dagsläget och allmännyttans krav på i genomsnitt 2,22 procent ansågs därför vara alldeles för högt.
– Det har aldrig varit lönsammare att äga och förvalta hyresfastigheter och att det i sig borde borga för återhållsama hyresyrkanden från bostadsbolagen, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyrestgästföreningens riksförbund.
– Tidigare år har vi lyckats sänka med omkring 40 procent jämfört hyresvärdarnas krav.
En sådan sänkning hade resulterat i höjningar med drygt 1,3 procent, så Elmgren anser årets förhandlingar var lyckade. Detta trots att även bostadsbolagen hade ett starkt kort att spela ut: Genomsnittsfastigheten bland Sabos medlemsföretag är byggd 1975 och kräver underhåll samt utbyte av tekniska installationer.
– Det är många företag som ökar sina underhållsvolymer mycket.
Diskussionerna om hur man väger underhållsbehov mot ränteläget ledde till att förhandlingarna blev långa, förklarar Elmgren. Ytterligare klister i maskineriet var de kommunala bostadsbolagens krav på avkastning, ett argument som har förts fram ända sedan 2011 då en lag som säger att de ska arbeta enligt affärsmässiga principer kom.
– Förhandlingarna har tagit lite mer tid efter att den lagstiftningen kom, säger Elmgren.
Om fastigheterna hade varit i bättre skick kunde höjningen ha blivit ännu mindre. Jämfört med konsumentprisindex (KPI) är årets höjning hög – detta då KPI som visar den totala ökningen av levnadskostnaderna har legat på noll eller strax över noll procent de senaste åren. Samtidigt konstaterar Hyresgästföreningen att det inte är oväntat att hyran har gått upp med närmare 29 procent sedan 2002 trots att KPI samtidigt bara har ökat med 20 procent. Detta då bland annat bostadsbolagens underhållskostnader har stigit dramatiskt, med 63 procent, under perioden.