Landets näst högsta hyresyrkande kommer från Vårgårda Bostäder
Den 17 januari sätter sig Hyresgästföreningen och Vårgårda Bostäder vid förhandlingsbordet. Utgångspunkten är att bolaget vill höga hyrorna med 6,3 procent.
– Det är en mycket stor höjning, säger Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare, den klart högsta i vår region.
Det är inte bara högst i regionen utan det näst högsta yrkandet i hela Sverige.
Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder, är lite besvärad över påståendet att man vill höja sina hyror med den näst högsta procentsiffran i Sverige bland de kommunala bolagen.
Han säger att han inte brytt sig så mycket om vad andra gått till förhandlingsbordet med utan mer sett till vad Vårgårda Bostäder är i behov av.
– Det är bekymmersamt att vi behöver yrka en höjning som är lite större, säger han. Men det handlar om procent och det är det som är vårt problem.
Jan Thorsson säger att hyresnivån i Vårgårda ligger lägre än jämförbara kommuner i området. Det får till följd att när bolaget nu vill komma upp i den nivån han anser rimlig, då blir procentsatsen hög.
– Varför vi har hamnat här? Jo, det beror på tidigare överenskommelser. Vi har haft relativt mediokra hyreshöjningar de senaste åren. De har täckt kostnadsökningarna. Men vi har som bolag varit duktiga på att effektivisera och spara energi. Nu är det så trimmat att det inte går längre, säger han.
Han säger att Vårgårda Bostäder inte kan göra fler besparingar, kommunala taxehöjningar går inte att pruta ner och underhållet går inte att skjuta upp längre.
– Vi i Vårgårda Bostäder har inte mer att skruva på.
Han säger att det enda som bolaget själva kan styra över är underhållet.
– Men problemet är att vi som förvaltar och även hyresgästerna förväntar sig ett visst underhåll. Det kostar och därmed måste vi göra en ordentlig hyreshöjning för att inte släpa efter ytterligare.
Ni har gjort en stor satsning på bostadsområdet på Backgårdsgatan. Påverkar det ert stora yrkande?
– Där har vi lånat pengar och fått investeringsstöd. De lägenheterna är uthyrda och hyrorna fastslagna. Nej, det handlar om underhåll i det befintliga beståndet.
– Precis som jag förklarat för dig, att vi måste sköta underhållet. Våra hyresgäster vill ha sina bostäder underhållna. Jag hoppas på en bra lösning och en acceptans hos våra hyresgäster. Vi kan visa i detalj hur det fungerar och vilka kostnader vi har, säger Jan Thorsson.
På torsdag startar förhandlingarna. Innan dess ska Hyresgästföreningen har gått igenom bostadsbolagets framställan och motivering till det stora hyresyrkandet.