Annons

Landets näst högsta hyresyrkande kommer från Vårgårda Bostäder

Vårgårda Näst högsta hyreshöjningen i landet. Vårgårda Bostäder vill höja med 6,3 procent. Det är nästan dubbelt så högt som andra kommunala bostadsbolag i regionen. ”Yrkandet måste granskas grundligt” säger Hyresgästföreningens förhandlare.
Foto: Karin Gistedt
Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder, menar att det krävs rekordstora hyreshöjningar för att orka med underhåll och renoveringar. "Jag har inte brytt mig så mycket om vad de andra bolaget yrkat", säger han,

 

Den 17 januari sätter sig Hyresgästföreningen och Vårgårda Bostäder vid förhandlingsbordet. Utgångspunkten är att bolaget vill höga hyrorna med 6,3 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är en mycket stor höjning, säger Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare, den klart högsta i vår region.

Det är inte bara högst i regionen utan det näst högsta yrkandet i hela Sverige.

Jan Thorsson, vd för Vårgårda Bostäder, är lite besvärad över påståendet att man vill höja sina hyror med den näst högsta procentsiffran i Sverige bland de kommunala bolagen.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Han säger att han inte brytt sig så mycket om vad andra gått till förhandlingsbordet med utan mer sett till vad Vårgårda Bostäder är i behov av.

– Det är bekymmersamt att vi behöver yrka en höjning som är lite större, säger han. Men det handlar om procent och det är det som är vårt problem.

Annons

Jan Thorsson säger att hyresnivån i Vårgårda ligger lägre än jämförbara kommuner i området. Det får till följd att när bolaget nu vill komma upp i den nivån han anser rimlig, då blir procentsatsen hög.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

– Varför vi har hamnat här? Jo, det beror på tidigare överenskommelser. Vi har haft relativt mediokra hyreshöjningar de senaste åren. De har täckt kostnadsökningarna. Men vi har som bolag varit duktiga på att effektivisera och spara energi. Nu är det så trimmat att det inte går längre, säger han.

Han säger att Vårgårda Bostäder inte kan göra fler besparingar, kommunala taxehöjningar går inte att pruta ner och underhållet går inte att skjuta upp längre.

– Vi i Vårgårda Bostäder har inte mer att skruva på.

Han säger att det enda som bolaget själva kan styra över är underhållet.

– Men problemet är att vi som förvaltar och även hyresgästerna förväntar sig ett visst underhåll. Det kostar och därmed måste vi göra en ordentlig hyreshöjning för att inte släpa efter ytterligare.

Annons

Ni har gjort en stor satsning på bostadsområdet på Backgårdsgatan. Påverkar det ert stora yrkande?

– Där har vi lånat pengar och fått investeringsstöd. De lägenheterna är uthyrda och hyrorna fastslagna. Nej, det handlar om underhåll i det befintliga beståndet.

Stora renoveringar och ombyggnader pågår i Vårgårda, men de påverkar inte bolagets yrkanden, säger bolagets vd.

– Precis som jag förklarat för dig, att vi måste sköta underhållet. Våra hyresgäster vill ha sina bostäder underhållna. Jag hoppas på en bra lösning och en acceptans hos våra hyresgäster. Vi kan visa i detalj hur det fungerar och vilka kostnader vi har, säger Jan Thorsson.

På torsdag startar förhandlingarna. Innan dess ska Hyresgästföreningen har gått igenom bostadsbolagets framställan och motivering till det stora hyresyrkandet.

Läs också Värden anklagar par i 60-årsåldern - mörkade skilsmässa och fuskade med kötid Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.